Eleccions municipals
Política 08/12/2022

La candidatura de Trias, la "palanca" que espera el sector pragmàtic de Junts

L’exalcalde té previst anunciar la seva decisió la setmana que ve

4 min
L'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, en una imatge d'arxiu

BarcelonaDesprés de mesos de reflexionar al voltant de la decisió, l’exalcalde Xavier Trias té previst anunciar la setmana que ve si es presenta a les eleccions municipals de Barcelona per Junts per Catalunya, segons fonts coneixedores consultades per l'ARA. A dins del partit donen per fet que dirà que sí, i, a l’espera d’acabar de tancar encara alguns serrells, no es descarta que el dia encerclat al calendari sigui dilluns que ve, aprofitant el sopar de la federació de Barcelona de JxCat. "Es dirà abans de Nadal", asseguren en tot cas, a més d'afegir que tampoc creuen que el temps d’espera perjudiqui el seu candidat: Trias ja és conegut per l'electorat barceloní –argumenten– i el seu horitzó com a partit és que tot estigui enllestit al gener, quan preparen una convenció municipalista amb tots els alcaldables que volen que encapçali el candidat a la capital catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Trias, històric exdirigent de CDC, és la "palanca" que espera el sector pragmàtic de Junts per recuperar terreny intern després de la sortida del govern de la Generalitat. Consideren que Barcelona es pot convertir en l’aparador del discurs més possibilista: és a dir, un discurs independentista, però sense oblidar l’espectre ideològic (des de l’oposició, el partit vol potenciar el vessant més liberal per diferenciar-se d'ERC) i obert a aliances més enllà dels partits independentistes. Trias ja ha deixat clar que vol tenir les mans lliures no només per fer la seva pròpia llista, sinó també per pactar amb qui vulgui després de les eleccions, una determinació que fa que contempli Esquerra com a aliat, però també el PSC de Jaume Collboni.

Trias, doncs, serà la "marca" –més que Junts–, i sota el seu paraigua s’hi aplegaran perfils que vagin en sintonia amb la seva manera de fer i amb el seu to. En aquest sentit, es refreda la possibilitat que pugui haver-hi noms vinculats a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, i guanyen força dirigents més pragmàtics. A banda dels regidors Jordi Martí, Neus Munté i Joan Rodríguez –actual president de la federació de Barcelona de Junts–, a qui Trias vol donar un lloc destacat a la candidatura, tenen números l’exconsellera d’Exteriors Victòria Alsina –com va explicar l'ARA–, que va ser una de les cares visibles en la campanya interna per quedar-se a l’executiu, però també els exconsellers Damià Calvet –fins ara president del Port de Barcelona– i Ramon Tremosa, tal com va avançar El País i confirmen diverses fonts a aquest diari.

L'expresident del Port de Barcelona, Damià Calvet.
Victòria Alsina, exconsellera d'Exteriors

També l’actual portaveu de partit, Josep Rius, que ja va començar la seva implicació política a l’Ajuntament de Barcelona el 2011 amb l'exconseller Joaquim Forn, ara podria tornar a aterrar a l'equip de Xavier Trias. Rius, que actualment s'encarrega de la comunicació de la formació i exerceix de portaveu, seria la pàtina del puigdemontisme a la candidatura, ja que se’l considera la veu de Puigdemont a Barcelona i ben connectat a l'exili. L’altre nom que també podria fer l'aposta municipalista és l’actual diputada al Parlament Glòria Freixa, un perfil que el partit ha potenciat com a parlamentària des que ha fet el pas a l'oposició.

En tot cas, fonts de l’entorn de Trias demanen calma a l’hora de parlar de noms, ja que tot plegat haurà de seguir el procediment que marquen els estatuts del partit: hi haurà d’haver una votació per ratificar Trias –si ell es presenta no hi hauria cap altre candidat– i després l'elecció de la resta de la candidatura, que també haurà de passar per les urnes.

El portaveu de Junts, Josep Rius, en roda de premsa

"És l'oportunitat per tornar a agafar embranzida", afirmen fonts del partit sobre Barcelona, que també admeten que el que passi a la capital catalana determinarà la lectura que es faci dels resultats de les eleccions municipals per a Junts. La direcció del partit espera situar-se en el primer lloc en nombre de regidors a Catalunya, tot i que el 2019 ja va quedar per darrere d'ERC en electes i per darrere dels republicans i el PSC en vots. Des de la formació també temen que la campanya es pugui enrarir pel calendari judicial: la seva presidenta, Laura Borràs, afronta el judici per la Institució de les Lletres Catalanes a partir del 10 de febrer, i la sentència podria caure just abans dels comicis del maig.

Giró fa territori

Qui no anirà a la llista de Barcelona és l’exconseller d’Economia Jaume Giró, malgrat que va ser una opció que es va posar sobre la taula al voltant del congrés d’Argelers del mes de juny, quan l’operació de Xavier Trias no era clar que pogués prosperar. El mateix Giró va declinar optar per Barcelona –també ara, després de sortir de l’executiu– i l’extitular d’Economia es dedica a fer territori. S’està implicant en la presentació de candidats a les municipals i freqüenta trobades internes del partit. ¿Prepara ja el terreny per optar a ser presidenciable de Junts a les properes catalanes? Quan se li ha preguntat obertament en diverses entrevistes ha assegurat que no, però des del sector pragmàtic ja l’entronitzen com a candidat. Una opció que, tot i que admeten que hauria de passar per primàries, veuen més factible si l’operació de Trias a Barcelona prospera amb èxit.

stats