Eleccions municipals 2023
Política 30/10/2022

La decisió de Xavier Trias: optarà a l'alcaldia de Barcelona?

Prendrà la decisió definitiva aquest mes, però vol ordre al partit i les mans lliures per fer la llista

3 min
L'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias

BarcelonaXavier Trias va obrir-se per primer cop en públic a la possibilitat de tornar-se a presentar a les eleccions municipals de Barcelona amb Junts per Catalunya el juliol passat. Feia just dos mesos que Elsa Artadi havia anunciat, de manera sobtada, que deixava la política i quedava buit un lloc clau deJunts al capdavant de la candidatura a la capital. Trias deia això: "No em presentaré per perdre i això vol dir que les coses han d'anar d'una determinada manera. I la primera premissa és que el partit ha de ser fort". En quin punt es troba tres mesos després? Doncs l'exalcalde encara no ha comunicat oficialment que farà el pas, malgrat que totes les fonts de Junts consultades donen per fet que s'hi acabarà presentant. "Ara ja s'hi ha fet a la idea i en té moltes ganes", assegura un dels consultats, tot i que l'entorn de Trias situa la decisió encara d'aquí a unes setmanes. Tot i que en un primer moment s'havia de decidir al setembre, ara el calendari passa al novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què frena Trias a anunciar-ho? Què el condiciona? Segons el seu entorn, la situació interna de Junts per Catalunya. A l'estiu l'exalcalde va situar la decisió al setembre perquè es volia esperar a veure com avançava el nou tàndem format per Laura Borràs i Jordi Turull. Però quan va arribar el moment va sorgir una nova cruïlla determinant per veure quin rumb prenia JxCat: la consulta sobre la continuïtat al Govern. Trias es va mullar a favor de mantenir la coalició amb Esquerra, fins i tot deixant a l'aire la seva candidatura, però la militància va decidir per un 55,73% dels vots abandonar la Generalitat -enfront d'un 42,39%- i situar Junts a l'oposició. I llavors què? La mateixa nit que el secretari general, Jordi Turull, va comunicar el resultat, l'exalcalde li va fer arribar el suport al partit. No perquè estigués a favor de la decisió que s'acabava de prendre -no n'era favorable-, sinó simplement per deixar constància que la seva candidatura es mantenia malgrat la sortida de l'executiu.

A partir d'aquest moment va decidir donar-se unes setmanes més per acabar de prendre una decisió -ha estat viatjant aquest temps-, però amb dues condicions clares sobre la taula: tenir mans lliures per fer la candidatura i tenir autonomia plena per pactar amb qui vulgui a l'Ajuntament si es decideix presentar a les eleccions. Ho accepta, això, tota la cúpula del partit? Fins ara tant Turull com Borràs han expressat en públic el suport a la seva candidatura, però cal veure com aquestes condicions encaixen, per una banda, amb les primàries que preveu el reglament de les municipals del partit a l'hora d'escollir els candidats de les ciutats grans i, per una altra, amb el relat a escala nacional de Junts a l'oposició si Trias es mostra obert a pactar amb Esquerra i també amb el PSC.

L'altra peça clau són les enquestes. "No em presentaré per perdre", ha assegurat en més d'una ocasió Xavier Trias. Segons diverses fonts, després de l'estiu tenia sondejos que el situaven en posicions semblants a l'alcaldessa, Ada Colau, Esquerra i el PSC, però també admeten que amb tot el que ha passat -la sortida del Govern i el cas Dalmases- es necessiten nous sondejos per veure l'impacte que han tingut. "Necessita un panorama tranquil [...], ordenat", afirmen fonts coneixedores de les reflexions de l'exalcalde. I també veure el resultats demoscòpics.

Es refreda el tàndem amb Argimon i guanya força Alsina

L'altra gran qüestió serà qui pot acompanyar Xavier Trias en el seu retorn. El tàndem que s'havia plantejat fins ara a la capital, després de l'adeu d'Elsa Artadi, era amb l'exconseller Josep Maria Argimon. Ara bé, aquesta opció s'ha refredat amb la sortida de JxCat de l'executiu. Sense ser ja titular de Salut, i situant-se en el seu nou escenari laboral, la possibilitat que faci tàndem amb Trias perd opcions. Bàsicament perquè, segons fonts del seu entorn, té diverses ofertes laborals i ha de decidir el seu futur professional en un parell de setmanes.

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina

I qui faria llavors tàndem amb Trias? El seu entorn assegura que no ha parlat oficialment amb ningú perquè encara no ha pres una decisió definitiva, però Neus Munté i Jordi Martí -actuals regidors de Junts a Barcelona- es perfilen en llocs de sortida. I si bé la participació d'Argimon ha perdut pes, ara guanya força la possibilitat que s'incorpori una nova veu en aquesta eventual candidatura: Victòria Alsina. L'exconsellera d'Exteriors, en excedència de l'acadèmia fins a mitjans de l'any que ve, ha fet una aposta per implicar-se ara orgànicament a Junts -es va fer militant amb la consulta i ja és membre nata de l'executiva- i forma part del sector més institucional de Junts que Trias vol exhibir en la seva candidatura. Però tot dependrà de com evolucionin els equilibris interns a JxCat.

stats