Eleccions municipals

Xavier Trias obre la porta a ser candidat de JxCat a Barcelona

Condiciona el retorn a un pacte Turull-Borràs i a l'ordre intern del partit

3 min
L'alcalde Xavier Trias entrant al ple

Ja fa setmanes que sobrevola el retorn de Xavier Trias al capdavant de Junts a Barcelona, però no ha sigut fins aquest dimecres que l'exalcalde de la capital per CiU ha obert la porta a presentar-se a les pròximes eleccions municipals del 2023. Ara bé, ha posat condicions als seus companys de files: la primera, que el partit s'ordeni. "No em presentaré per perdre, i això vol dir que les coses han d'anar d'una determinada manera i la primera premissa és que el partit ha de ser fort", ha avançat en una entrevista a RAC1. Fins ara l'exalcalde havia negat públicament que es plantegés tornar a presentar-se a les eleccions –s'havia arribat a descartar per edat, fins i tot–, però en les últimes setmanes ha anat modulant el seu discurs després que diversos dirigents del partit l'hi hagin demanat. "No us podeu imaginar la pressió que tinc", ha admès ell mateix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com va explicar l'ARA, des de l'adeu sobtat de l'exdiputada Elsa Artadi els diferents sectors de Junts s'han mogut per escollir el relleu al capdavant de la capital. Entre ells, el més pragmàtic, que aspira que Trias torni a ser cap de llista i faci tàndem amb l'actual conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la regidora de la ciutat, Neus Munté. D'aquesta solució encara no se n'ha parlat formalment a l'executiva de Junts –que ha de decidir el calendari de les primàries–, però va agafant força a mesura que passen els dies. "Jo no estic disposat a segons quines discussions i picabaralles", ha avisat Trias, que ja ha deixat clar que no prendrà una decisió fins al setembre. Argimon, al seu torn, continua mostrant-se a disposició: "Faré el que digui el doctor Trias", ja va dir la setmana passada, i ho ha tornat a repetir aquest dimecres en una visita d'obres a l'Hospital del Mar: "És un nom molt sòlid". Al seu torn, el conseller Jaume Giró, també des de RAC1, ha parlat de Trias com un "magnífic candidat".

Amb aquestes declaracions l'exalcalde està enviant diversos missatges a la cúpula de Junts. Primer, que no es presentarà a les primàries del partit per confrontar-se amb ningú –segons el reglament d'elecció de càrrecs locals de Junts, calen primàries a Barcelona– i, segon, que hi ha d'haver un acord entre les diferents famílies de Junts perquè ell sigui el candidat si decideix tornar a primera línia política. Segons Trias, això s'aconsegueix si "els que manen s'entenen" i "tothom coincideix". És a dir, que hi hagi un pacte entre el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la seva presidenta, Laura Borràs. Des del pas al costat d'Artadi, però, s'han postulat altres figures per ser l'alcaldable del partit, com el diputat i advocat Jaume Alonso-Cuevillas –de l'estreta confiança de la també presidenta del Parlament– i l'actual regidor de Junts Ferran Mascarell, que tampoc descarta fer el pas si hi ha primàries.

Responsabilitats per l'operació Catalunya

Trias no només és notícia per la possibilitat que torni a ser alcaldable, sinó perquè han transcendit nous àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo que proven el muntatge contra ell per atribuir-li un compte inexistent a Suïssa: el digital El Món va publicar dimarts gravacions d'un dinar a Madrid en què el policia explicava com s'havia muntat la conxorxa davant del magistrat de l'Audiència Nacional Fernando Andreu. "Tots els involucrats en la conversa haurien de dimitir", ha opinat l'exalcalde. Des de Junts creuen que l'operació Catalunya, tenint en compte que Trias va perdre les eleccions després d'aquesta informació el 2015, també és un motiu perquè ara es torni a presentar d'alcalde el 2023.

stats