ELECCIONS EUROPEES
Política 15/05/2014

Cañete i Valenciano s'ataquen per les respectives herències en el cara a cara a TVE

Els candidats de PP i PSOE a les europees converteixen el debat en una discussió més centrada en una avaluació dels governs socialistes i populars en clau interna que en un diàleg d'àmbit europeu

Ara
2 min
Cañete i Valenciano, abans de començar el debat / EFE

BarcelonaEls candidats del PP i el PSOE a les eleccions europees, Miguel Arias Cañete i Elena Valenciano, converteixen el cara a cara a TVE en una autèntica avaluació de les respectives etapes al capdavant del govern espanyol. Començant pel rescat (o no) d'Espanya. Els dos candidats s'han acusat mútuament d'haver portat Espanya al límit de la fallida en un cara a cara en què Europa hi ha estat poc present.

Cañete ha presumit que ha estat el PP que ha "evitat" el rescat a què, a criteri seu, es dirigia Espanya per la gestió dels socialistes, mentre que Valenciano, que ha negat que la recuperació de què parla el PP sigui certa, li ha respost que l'únic rescat que hi ha hagut a Espanya ha estat el rescat financer sota batuta de Mariano Rajoy. No han trigat a sortir els 3,4 milions d'aturats que es va trobar el PP en accedir al govern. Del "fracàs de la política econòmica" de Zapatero, a criteri del PP, a la "lapidació de l'herència de drets" que va deixar el PSOE, a criteri de Valenciano.

Perquè per la candidata socialista, el PP oblida la verdadera herència socialista: "sanitat universal, educació pública i drets". Una herència que, a parer seu, el govern de Mariano Rajoy ha "dilapidat". "O canviem de rumb o els poderosos cada cop seran més rics i els treballadors cada cop més pobres", ha afegit. La candidata socialista també ha contraposat els 700.000 milions que la UE ha destinat al rescat de la banca amb els 6.000 milions a ocupació juvenil. En canvi, pel PP el que es dirimeix el 25-M és el reforçament de les polítiques econòmiques que, diuen, encaminen la recuperació.

Recuperació dubtosa

Però Cañete ha insistit en l'argumentari de la recuperació. Espanya, a parer del PP, torna a crear ocupació "molesti a qui molesti". A Valewnciano, per exemple, que ha replicat: "Sap que no és cert que hem sortit de la crisi". Amb continues acotacions durant les intervencions del seu rival, Valenciano ha aconseguit que Cañete parlés explícitament del "rescat del sistema financer", que havia negat reiteradament. Ha rectificat, per referir-se a la "reestructuració" del sistema financer, del que n'ha culpat al PSOE. "Vostès van posar al capdavant del Banc d'Espanya a un socialista de carnet que no s'assabentava de què passava", ha postil·lat Cañete.

Valenciano no ha perdut l'ocasió per portar el debat cap al terreny en què se sent més segura: els drets de les dones i la crítica a la llei de l'avortament del PP, una qüestió sobre la que Cañete ha recordat que la UE no en té les competències, però sí sobre "el dret a la vida de les persones". "Vostès empresonen ginecòlegs i deixen anar narcotraficants", li ha etzibat Valenciano.

Això sí, cap referència explícita al debat territorial i el repte sobiranista català -en contrast amb el debat de candidats a presidir la Comissió Europea d'aquest mateix dijous- i una sola referència a la corrupció, de la mà de Valenciano: "Vostès han viatjat molt a Suïssa a deixar-hi fons". Tot plegat per retreure al PP que en tot el programa electoral no es refereix ni un sol cop al combat contra el frau fiscal, que ha considerat prioritari. Un cara a cara farcit de xifres i dades, però allunyat de l'àmbit europeu.

stats