Política 03/02/2016

Puigdemont furga en les dificultats per formar govern a Madrid: "Podrien prendre nota de com ho fem aquí"

El president de la Generalitat, en la sessió de control al Govern, assegura que es mantindran les tasques de la comissió del procés constituent a pesar de les "amenaces" de l'Estat

Oriol March / Roger Tugas
3 min
Puigdemont a la sessió de control / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha sotmès aquest dimecres a la seva primera sessió de control des que ocupa el càrrec. I ha arrencat amb una referència irònica cap a la situació política de l'Estat. "Diu vostè [Inés Arrimadas, de Ciutadans] que Espanya està canviant, però de moment no sap ni gestionar la complexitat política", ha apuntat Puigdemont, que ha recomanat a les institucions espanyoles que "prenguin nota" de com s'han fet les coses a Catalunya per permetre que comencés la legislatura. També en resposta a Arrimadas, el nou president ha insistit que no "promourà" cap negociació per millorar el finançament. De fet, Puigdemont vol encetar ja el diàleg amb Madrid sobre la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent de Convergència, en aquest sentit, ha lamentat les amenaces del govern espanyol respecte de la comissió d'estudi del procés constituent, que la Moncloa ha portat al Tribunal Constitucional per demanar que la freni i actuï contra els seus membres i la presidenta de la cambra, Carme Forcadell. "No és agradable haver d'aplicar un mandat democràtic sota l'espasa de Dàmocles d'un estat", ha lamentat el cap de l'executiu català.

Així, ha aprofitat per fixar posició respecte dels objectius de l'actual legislatura: "Hem vingut a preparar els propers 18 mesos per tal de ser un estat independent". Un repte que passa, entre altres coses, per aprovar les tres lleis de la desconnexió i preparar les estructures d'estat clau. Puigdemont, per tant, ha tret ferro a les diferències de discurs mostrades per diversos membres del Govern i de la coalició, ja que "hi ha gent que es confon i es perd en els debats terminològics i no en l'objectiu concret".

D'aquesta manera, ha deixat clar que es mantindran les tasques de la comissió del procés constituent, ja que "la democràcia no té altra forma més que en el Parlament, a través del debat". "I això és el que farem", ha afegit, en una resposta a la pregunta del president de JxSí al Parlament, Jordi Turull, que ha desitjat sort a la diputada i presidenta de la comissió, Muriel Casals, ara hospitalitzada, i ha recordat que aquest òrgan havia de ser un "espai de debat, diàleg i trobada de diferents idees", cosa que "és el pilar bàsic de la democràcia". "No hem vingut aquí a fer cuinetes, sinó a construir un estat perquè la gent visqui millor", ha subratllat Turull.

Albiol i la CUP

Una de les intervencions més contundents ha estat la de Xavier García Albiol, cap de files del PP al Parlament, que li ha retret a Puigdemont el pacte amb la CUP. "El nostre programa electoral no és el seu", ha indicat el president, en referència al full de ruta amb el qual es va presentar Junts pel Sí a les eleccions del 27-S. Albiol li ha retret que no vulgui abaixar els impostos, i Puigdemont s'ha encarregat de constatar que la pressió fiscal és "alta", però que la major part dels ingressos de Catalunya provenen de l'Estat.

Puigdemont s'ha referit, a pregunta de Lluís Rabell, president del grup parlamentari de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), a la renda garantida de ciutadania. "Qui tingui dret a la renda mínima, hi tindrà dret objectivament. Sense tenir en compte què pensa, quina llengua parla. El Govern garantirà que s'apliqui en aquestes condicions. El sistema protegirà a tothom, no deixarà descobert a ningú. Hem de donar aquelles eines que garanteixen l'equitat", ha indicat el president, que ha dit que la millor eina per fer front a aquest afer és aprovar uns pressupostos per a aquest any.

Control als consellers

Prèviament, els nous consellers s'han estrenat en sessió de control. La primera pregunta ha anat dirigida al titular de Justícia, Carles Mundó, que ha mostrat la seva voluntat de seguir reclamant a l'Estat el tancament del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona.

Jordi Jané, conseller d'Interior, s'ha referit a la retirada del Govern de causes judicials que afecten activistes –notícia avançada per l'ARA–, a pregunta de Ciutadans i del PP. "Li reitero el mateix criteri que va expressar Puigdemont: quan hi hagi un servidor públic –funcionari o Mosso– o béns públics afectats, no ens retirarem. Aquí no estem discutint la seguretat de les persones o de l'ordre públic. El que discutim són temes d'ordre processal penal", ha indicat Jané. "S'han d'evitar duplicitats innecessàries", ha indicat el conseller, en referència als casos en què ja està personat el ministeri fiscal. Esperança García, diputada popular, ha acusat el Govern d'estar en mans de la CUP.

Josep Rull, al capdavant de Territori i Sostenibilitat, s'ha estrenat detallant els plans de la línia 9 del metro, mentre que Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Família, ha defensat el pla de xoc social i les actuacions contra la pobresa energètica.

stats