Política 29/12/2014

Carme Forcadell: "Falta la segona volta del 9-N i no pot estar gaire allunyada de la primera"

La presidenta de l'ANC defensa que seria preferible que el president de la Generalitat, Artur Mas, seguís sent la cara del procés d'autodeterminació al món

Ara
2 min

Barcelona"Falta la segona volta del 9-N, i no pot estar gaire allunyada de la primera". Missatge optimista de Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, durant una entrevista amb Antoni Bassas en què s'ha mostrat un cop més "convençuda" que aviat hi haurà un acord entre les principals forces polítiques sobiranistes que permeti la convocatòria urgent d'eleccions plebiscitàries abans de les municipals del 2015. "Estem segurs que hi haurà acord i que es convocaran eleccions, perquè és l'únic camí", ha asseverat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Forcadell ha apostat per una fórmula "imaginativa" per concórrer a les eleccions que tingui l'aval de tots els partits de l'arc sobiranista. I ja ha avançat que l'entitat, malgrat que en el seu full de ruta preveu una candidatura transversal "més enllà de CDC i ERC", avalarà qualsevol acord en què concorrin totes les sensibilitats de l'independentisme, ja sigui la llista unitària que vol Mas i CDC o la fórmula de les llistes separades sota un paraigua comú que abandera Junqueras. Però hi ha possibilitat de conciliar les dues propostes? "No falta gaire. Ha de ser alguna fórmula imaginativa que permeti que tothom guanyi", ha afirmat, malgrat que no ha concretat més. L'ANC i Òmnium tutelen les negociacions per buscar l'acord que permeti la convocatòria urgent de comicis referendaris per dirimir de forma "molt clara" el suport al projecte independentista. I ha admès que "CiU i ERC sí que sumen més separats que junts".

"Els hem dit [als partits] que calen eleccions al més aviat possible, que ara és el moment, que a la primavera hi ha d'haver nou Parlament constituït i que estarem d'acord amb la fórmula que triïn per avançar cap a la independència. És el moment dels polítics, que són els que han de concórrer a les eleccions", ha explicat, després de considerar que cal superar el debat en termes de llista unitària sí o no. Ara bé, també ha alertat que, en cas de bloqueig en l'acord, l'ANC "d'alguna manera haurà d'actuar".

Per ella, si guanya l'opció independentista en unes eventuals eleccions plebiscitàries, caldrà obrir negociació amb Espanya, "però no per a la independència, sinó per al repartiment d'actius i passius". La presidenta de l'Assemblea també ha considerat que després de les eleccions, i sempre en el supòsit de victòria independentista, caldrà "actuar com un futur estat" creant les estructures que falten diguin el que diguin les institucions espanyoles. En aquest sentit, ha opinat que, en el moment que es constituís el Parlament amb majoria independentista, caldria fer un pronunciament per explicitar que "es constitueix un Parlament per fer la independència". També ha considerat que el termini de 18 mesos fixat per Mas és flexible i es pot escurçar o allargar per propiciar l'acord.

Mas, un actiu imprescindible

Forcadell també ha considerat que és preferible que el president de la Generalitat, Artur Mas, com a "actiu" del procés, segueixi sent la cara visible a escala internacional en la recta final del procés d'independència. "A escala internacional, ara posar una altra persona seria molt complicat".

stats