Un acte de Vox a Vallecas acaba amb ferits i manifestants detinguts

Abascal copia la tàctica de provocació de Cs a Catalunya en un barri on la dreta és residual

3 min
Càrregues policials contra manifestants en un acte de Vox

MadridVox corre el risc de veure frenat el seu ascens fulgurant en les eleccions a Madrid del 4 de maig per l'atracció que provoca Isabel Díaz Ayuso, i aquest dimecres ha volgut donar un cop d'efecte amb la presentació de la seva candidatura. No pels membres de la seva llista, sinó pel lloc que ha triat: la plaça Roja del districte Puente de Vallecas, territori de les esquerres. A les eleccions del 26 de maig del 2019 el PSOE i Més Madrid es van repartir la victòria a pràcticament totes les seccions censals, mentre que Vox va quedar en última posició. "Vallecas també és nostra", ha proclamat el líder del partit d'extrema dreta, Santiago Abascal, abans que la Policia Nacional comencés a carregar durament contra els manifestants antifeixistes que s'havien acostat per plantar cara a Vox. Hi ha hagut enfrontaments amb la policia que han acabat amb dues persones detingudes i un agent ferit. A més, els serveis d'emergències mèdiques han atès 13 persones més.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tàctica ara utilitzada per Vox a Madrid és coneguda a Catalunya: els últims anys, en diverses conteses electorals, Cs ha organitzat mítings en poblacions com Amer -municipi natal de Carles Puigdemont- o Torroella de Montgrí -d'on és originària l'exconsellera Dolors Bassa-, feus inequívocament independentistes. Pel 14-F Vox va voler fer un acte a Vic que també va acabar amb aldarulls. Inés Arrimadas no ha fet cap referència a l'acte, però sí la vicealcaldessa madrilenya i dirigent de Cs Begoña Villacís, que ha subratllat que a Vallecas "no s'hi va d'excursió", sinó a fer propostes.

Després de pronunciar les primeres paraules, Abascal ha baixat de la tarima que hi havia instal·lada per acostar-se on eren els manifestants. "18 passos només", s'ha queixat sobre la poca distància que ha hagut de recórrer, i després ha proclamat que Fernando Grande-Marlaska és un "ministre criminal" per haver permès que li llancessin objectes. En qüestió de minuts ha passat de criticar el titular d'Interior a cridar "Visca la Policia Nacional".

El partit d'extrema dreta ha aconseguit la performance que buscava: l'acte ha estat constantment interromput i Abascal ha informat als pocs simpatitzants de Vox -un centenar aproximadament- que la portaveu al Congrés, Macarena Olona, s'estava posant en contacte amb el ministeri de l'Interior perquè prengués algun tipus de decisió sobre el que estava passant. "No ha contestat al telèfon. Només ha ordenat una càrrega en aquest costat, també n'hi podria haver hagut una a l'altra banda", ha dit. Els antiavalots han intentat allunyar progressivament de la zona els antifeixistes, mentre aquests llançaven ampolles i pedres. "No podem parlar amb llibertat", ha continuat Abascal entre aplaudiments dels assistents. En el seu discurs ha combinat missatges cap als seus simpatitzants i cap als que hi han anat a protestar, dels quals s'ha burlat pel fet que Pablo Iglesias hagi abandonat Vallecas i s'hagi traslladat a un xalet a Galapagar.

Crida a fer el buit del PSOE, Més Madrid i Podem

Col·lectius veïnals havien fet una crida a boicotejar l'acte i aquest matí el barri s'havia despertat amb pancartes on es podia llegir "Vox non grato" , "Fora feixistes dels nostres barris" i "Pintant aquesta pancarta ja hem treballat més que tu" al costat d'una cara d'Abascal ratllada. En canvi, el PSOE, Més Madrid i Podem s'han mostrat partidaris de fer-los el buit en un comunicat conjunt en el qual demanaven no assistir a un acte "provocador" per no donar a Vox "més publicitat". En l'escrit, han recordat que l'enquesta del CIS d'aquest dilluns augurava un 5,4% de suports per al partit d'extrema dreta, només quatre dècimes per sobre de la barrera necessària per obtenir representació.

Tot i la crida dels partits de l'esquerra, Podem ha sortit ràpidament a mostrar el seu suport als manifestants. "Avui els ultres de Vox han anat a provocar violència a Vallecas", ha piulat Iglesias, que ha enllaçat un seguit de missatges en els quals assegurava que són els "ultres" els que llancen objectes als veïns i "Abascal trenca el cordó policial amb els seus esbirros per provocar una càrrega". "Vox seguirà fent apologia del terrorisme, reivindicant el franquisme i promocionant la violència. I ho farà amb el suport del PP", ha afegit.

Per contra, Isabel Díaz Ayuso i altres dirigents del PP han expressat el seu suport a Vox. "Tot el meu suport davant dels atacs intolerables soferts a Vallecas. Madrid és de tots. També, en un moment en què l'extrema esquerra s'esfondra als barris que creien seus. Madrid és llibertat", ha piulat la presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid.

stats