Política 27/06/2014

La jutge del cas Mercuri investiga "cobraments il·lícits" a la Federació de Municipis de Catalunya

Entén que 44 membres de la direcció de l'entitat, amb predomini d'ajuntaments socialistes, podrien haver cobrat dietes amb independència de si assistien o no a les reunions

Sara González
2 min

BarcelonaLa jutge del cas Mercuri ha obert una peça separada per investigar un presumpte delicte de malversació de fons a la Federació de Municipis, entitat municipalista amb predomini d'ajuntaments socialistes. En una interlocutòria a la qual ha tingut accés l'ARA, la jutge apunta que 44 membres de la direcció de la federació podrien haver cobrat dietes amb independència de si assistien o no a les reunions, uns diners que sospita que podrien haver estat "cobraments il·lícits".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la interlocutòria, membres del comitè executiu de la federació rebien "una quantitat fixa mensual en concepte de dietes d'òrgans de govern", un fet que considera que podrien tractar-se de "sous encoberts". Una pràctica que la jutge considera "irregular i perllongada en el temps" que hauria permès "satisfer una quantitat dinerària fixa mensual" als membres del comitè executiu "encoberta sota diversos conceptes".

La interlocutòria apunta directament a l'expresident de l'entitat, l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, que hauria cobrat "quantitats mensuals fixes en concepte de dietes i/o desplaçaments" mentre presentava, a la vegada, "tiquets per les despeses generades en el marc de les seves activitats com a president de l'entitat municipalista".

La jutge sospita que "tots els membres del comitè executiu de la federació", que són alcaldes que "reben el seu sou dels pressupostos de la ciutat que dirigeixen", rebien una "quantitat mensual fixa" no per les activitats, intervencions, actes i desplaçaments fets arran de la seva activitat, sinó "pel rang que ostenten a l'organisme" i que respondria a una "escala salarial".

Apunta també que alguna d'aquestes transferències percebudes no tindrien "justificació" en el cas que fossin dietes perquè "s'han cobrat en algun mes corresponent a un període d'inactivitat de la federació" o bé perquè ni tan sols "es van celebrar" les reunions. La jutge explica que en altres casos no queda acreditada la presència dels membres a les reunions per les quals haurien cobrat aquestes retribucions.

La peça separada que obre la jutge deriva de les intervencions telefòniques fetes arran de la investigació de la trama urbanística de Sabadell i de la documentació intervinguda a la seu de la Federació. I és que la FMC ja estava sent investigada per la concessió d'una subvenció de 25.000 euros a la Fundació Privada Acsar.

stats