Política 13/03/2023

Cas Pegasus: l'Audiència ordena interrogar la directora del CNI per l'espionatge a Jové i Riba

Els magistrats també acorden que es prengui declaració a l'empresa que comercialitza el programa i als dos polítics

2 min
Els afectats per l'espionatge massiu de Pegasus en una concentració a Barcelona

BarcelonaLa investigació per l'espionatge a polítics i advocats independentistes a través del programa Pegasus va quedar dividida entre l'Audiència Nacional i diferents jutjats de Barcelona, on la causa semblava que s'anava diluint. Però ara l'Audiència de Barcelona ha ordenat a una de les jutges que investiga la trama que premi l'accelerador i interrogui l'empresa que comercialitza el programa espia, NSO, i la directora del CNI, Esperanza Casteleiro Llamazares, per l'espionatge als dirigents d'ERC Diana Riba i Josep Maria Jové. El tribunal considera que és l'única manera de saber si l'Estat va actuar "d'acord amb la legislació vigent" a l'hora de comprar l'spyware i si va rebre "l'autorització" del Tribunal Suprem per poder utilitzar-lo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'ordre de l'Audiència arriba després que els advocats de Jové i Riba presentessin un recurs perquè la jutge del cas s'havia limitat a admetre a tràmit la seva querella però ni tan sols els havia citat a ells a declarar com a querellants, una cosa que el tribunal preveu ara que es faci. Els magistrats també consideren pertinent demanar informació al CNI sobre la compra i l'ús del programa espia i que es faci un peritatge independent als mòbils de Riba i Jové. "És probable que no es trobi cap rastre, donada la tipologia de l'spyware Pegasus, i també ho és que, atès el temps transcorregut des del 2019, els terminals restin inutilitzats o substituïts per altres, però han de ser posats a disposició d'aquesta unitat per fer aquesta constatació", diuen els magistrats.

La resolució del tribunal carrega contra la jutge i qualifica de "contradictòria" i "incoherent" la seva postura de no interrogar ningú pel cas i de deixar en mans de la Fiscalia la decisió sobre les proves que s'havien de practicar. El ministeri públic considerava que no s'havia d'interrogar la companyia israeliana perquè el programa opera des de fora de l'Estat i, per tant, l'ordre per espiar els mòbils de Riba i Jové s'hauria donat des de fora d'Espanya. Per contra, els magistrats consideren que la justícia espanyola és competent per prendre aquesta declaració perquè les persones espiades resideixen al país i les converses es van interceptar aquí. En un comunicat d'ERC, l'advocat de Riba i Jové, Andreu Van den Eynde, ha celebrat la decisió judicial: "Fins ara, cap Audiència s’havia posicionat en la necessitat d’investigar el cas".

Una sola investigació

D'altra banda, l'Audiència també es mulla sobre una altra de les polèmiques entorn de la investigació del cas Pegasus: la divisió de la causa entre diferents jutjats. El tribunal qüestiona aquesta decisió i recorda que si l'espionatge va ser "continuat" seria "pertinent" que s'investigués en un sol jutjat. De fet, Riba i Jové havien demanat que la seva querella se sumés a la que ja investigava el jutjat d'instrucció número 32 de Barcelona per l'espionatge als mòbils del conseller d'Empresa Roger Torrent i l'alcaldable d'ERC a Barcelona Ernest Maragall.

L'Audiència critica que la jutge no decidís res sobre aquesta qüestió i considera que aquesta seria "la primera qüestió" que hauria de resoldre abans de buscar data al calendari pels interrogatoris de l'empresa NSO i de la directora del CNI, per evitar la "reiteració" si algun dels altres jutjats implicats en la investigació decideix fer el mateix. Malgrat tot, el tribunal no ordena directament l'acumulació de les tres causes.

stats