22/12/2021

Casado abaixa el to a les portes de Nadal

2 min
Casado a Sánchez: "Què cony ha de passar a Espanya perquè vostè assumeixi alguna responsabilitat?"

MadridHi havia molta expectativa al Congrés sobre quin seria el to del cap de l'oposició, Pablo Casado, després que la setmana passada fes servir expressions com "cony" i barregés el cas de Canet amb altres d'abusos sexuals. Com si es regís per alguna mena de llei del pèndol, aquest dimecres Casado ha baixat els decibels de la crispació a les portes de Nadal amb una intervenció tan calmada que fins i tot ha descol·locat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Ha sigut una cosa més de to que de contingut, ja que no ha faltat la referència al nen de Canet o a l'ús de les comunitats autònomes com a "escuts humans". Després, el líder del PP s'ha limitat a demanar a Sánchez que aprovi una llei de pandèmies i fins i tot ha fet referència a l'altre gran esdeveniment del dia: "Deixi de jugar a la loteria amb el futur dels espanyols", li ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez, com també és habitual en ell, no ha canviat de guió: "Aquests dies reflexioni, mediti i abandoni la crispació i la bronca". El president del govern espanyol no ha rebutjat de ple la idea de fer una llei de pandèmies, però li ha demanat "ajuda". Però també ha volgut treure pit que, tot i que els indicadors de la pandèmia estan pels núvols "les famílies podran celebrar el Nadal, els avis podran estar amb els seus néts".

La sessió de control, que normalment deixa titulars contundents, ha passat aquesta vegada sense pena ni glòria. És veritat que el PP venia d'una decisió difícil d'explicar per als seus, com és la de votar una esmena al Senat a favor de destinar diners a les llengües cooficials amb l'únic objectiu de retardar l'aprovació dels pressupostos. I també amb la patata calenta que suposa la gestió de la pandèmia, en què el PP té governs a favor de les restriccions, com Andalusia o Galícia, i d'altres, com el de la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, contraris a prendre qualsevol mesura.

La CUP i l'emèrit

Amb Casado desaparegut, l'interès estava en la resposta de Pedro Sánchez a la diputada de la CUP Mireia Vehí, que s'ha empescat una manera per preguntar pel rei emèrit: "Patrimonio Nacional o alguna altra institució de l'Estat li està buscant residència a un ciutadà espanyol que actualment viu a l'estranger?" Sánchez ha tirat d'ironia: "Deu tenir vostè més informació que jo. La resposta és no". En la rèplica, Vehí ha pogut esplaiar-se sobre Joan Carles I i preguntar-li directament si li estan buscant una "pista d'aterratge". Aquí Sánchez ha tornat a repetir el seu guió, que consisteix a marcar distàncies amb Joan Carles I i donar suport al rei Felip VI. Així, Sánchez ha insistit, respecte a les informacions sobre l'emèrit: "Em pertorben, no m'agraden i fan mal a la casa reial". Però tot seguit ha deixat clar que aquí "no es jutja una institució, sinó la conducta d'una persona determinada". Aquí Sánchez marca una diferència amb la dreta, que sí que reivindica la figura de Joan Carles I sense complexos. Per acabar, el president espanyol ha tornat a apuntar al PP pel bloqueig del CGPJ: "Nosaltres sí que complim tots els articles de la Constitució".

Delegat a Madrid
stats