Corrupció al PP
Política 03/06/2021

Casado es nega a contestar sobre la imputació de Cospedal

El Congrés ajorna la declaració de Rajoy i Fernández Díaz i dilata fins a finals d'any la comissió per la Kitchen

2 min
El líder del PP, Pablo Casado, de visita a Ceuta.

MadridTot i que Pablo Casado va imposar-se a les primàries del PP contra Soraya Sáenz de Santamaría gràcies al suport que li va donar a última hora María Dolores de Cospedal, el líder del partit ha decidit mirar cap a una altra banda quan ha arribat l'hora de la imputació de l'ex número dos dels populars pel cas Kitchen. La decisió de l'Audiència Nacional d'investigar Cospedal i el seu marit ha fet emmudir Casado en plena ofensiva contra la concessió de l'indult als presos polítics. Si bé dimecres va esquivar la premsa durant una passejada per la fira gastronòmica Madrid Fusión, aquest dijous directament ha tirat pilotes fora quan els periodistes li han preguntat pel tema fins a dos cops durant una declaracions a Ceuta.

"Fa quatre mesos vaig dir que no tornaria a parlar de qüestions que no em correspon valorar i no tenen res a veure amb la meva responsabilitat coma a president del PP", ha dit Casado, mentre simpatitzants del PP xiulaven els periodistes que llançaven les preguntes i aplaudien la resposta de Casado. Fonts del partit, però, han assegurat que no es tractava de militants del partit sinó de "ciutadans anònims" que s'han aturat a presenciar la intervenció de Casado al costat del president de Ceuta, Juan Jesús Vivas (també del PP).

La imputació de Cospedal, tot i que esperada –el jutge Manuel García Castellón va dir fa mesos que esperaria a sentir més declaracions de la Kitchen per atendre la petició de la Fiscalia–, arriba en un moment delicat per al PP, que buscava desgastar el govern de Pedro Sánchez per la concessió de l'indult als presos polítics. A més, posa de manifest el poc que ha fet el PP en els últims mesos per allunyar-se del llast de la corrupció. El febrer passat Casado va anunciar per sorpresa el trasllat de la seu de Génova després de la debacle de les eleccions catalanes. Va dir que es faria "el més aviat possible", però el més calent és a l'aigüera i ara fonts del PP reconeixen que serà un procés "lent".

A tot això s'hi suma de moment la negativa del PP a obrir un expedient a Cospedal, tot i que així ho estableixen els estatuts del partit per a tots els militants en cas de ser citats a declarar com a investigats en una instrucció judicial. Això mateix és el que ha fet l'Audiència Nacional amb l'exministra, però ni Casado ni el seu entorn s'han volgut pronunciar sobre el tema. A més, caldria suspendre-la de militància si se li obre judici oral més endavant.

La comissió al Congrés

La compareixença de Cospedal a l'Audiència Nacional està prevista per al 29 de juny a les 10 hores. Arran de la citació, la comissió que investiga la Kitchen al Congrés va decidir dimecres ajornar la seva compareixença. Tot i això, l'ex número dos del PP s'hi va presentar però no se la interrogar. La comissió ja tenia previst acabar la setmana que ve amb les últimes declaracions de l'expresident espanyol Mariano Rajoy i l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, però arran de la decisió de la majoria de grups d'ajornar sine die la compareixença de Cospedal vista la citació, també el Congrés ha decidit de moment allargar la comissió fins a a finals del 22 i ajornar les declaracions de Rajoy i Fernández Díaz.

stats