Política 21/09/2019

El grup de Poblet celebra la seva primera reunió amb la presència destacada d'exdirigents del PDECat

Els impulsors es defineixen com un moviment "transversal" de la societat civil

Ara
2 min
El catalanisme moderat debat l'estratègia pel futur de Catalunya i prepara un document inicial a Poblet

BarcelonaEl catalanisme moderat contrari a la unilateralitat independentista i que aposta per recuperar l'Estatut retallat s'ha reunit aquest dissabte al monestir de Poblet per consensuar el document inicial de la plataforma El País de Demà amb la presència destacada de dirigents del PDECat com Carles Campuzano, exportaveu al Congrés; Marta Pascal, excoordinadora general; l'exdiputat Jordi Xuclà, o l'exdiputada de CiU Marta Pigem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Unes 150 persones han debatut i han fet esmenes d'un text que se centra en els eixos de la catalanitat, el progrés i l'europeisme, com va avançar l'ARA. L'impulsor i enginyer industrial Antoni Garrell ha subratllat que representen un moviment de la societat civil "totalment transversal en què hi ha gent que és molt independentista i d'altres que no ho són".

"Ens aplega que Catalunya tingui futur de veritat", diu. Garrell ha assenyat que dels assistents només un 5% són polítics o expolítics. Tot i així, altres polítics que han participat en algunes de les reunions que des de fa un any celebren són els exconsellers Santi Vila, Jordi Jané o Jordi Baiget, que van abandonar el Govern en desacord amb la DUI.

Josep Solé, director de l'Institut d'Estudis Financers, sí que ha assistit a la reunió, així com l'exregidor d'Urbanisme de Barcelona Ramon García Bragado (PSC). Un altre dirigent socialista que ha participat en algunes reunions ha sigut Jordi William Carnes i l'actual regidor barceloní Albert Batlle.

Garrell, que no ha volgut confirmar la participació de membres destacats del PDECat com Pascal o Campuzano, sí que ha assenyalat l'assistència de la professora de la Universitat Autònoma de Barcelona Carme Casablanca, del sociòleg Oriol Homs, del filòsof José Maria Lozano i del jurista Antoni Bayona, coordinadors de les àrees econòmiques, societat i valors, i política, respectivament.

Document fundacional

Així mateix, ha destacat la figura del contrarelator, encarregat de coordinar els espais de discussió i de preparar el document definitiu, que no es tancarà en aquesta jornada. De fet, treballen en esmenes i propostes que s'inclouran en el document fundacional d'aquest moviment que fa mesos que preparen unes 250 persones.

L'ideòleg de la plataforma ha subratllat que són un moviment "transversal, plural ideològicament" que vol "treballar per fer propostes de cara el país". "Catalunya no té estat propi, estem obligats a sumar perquè si anem junts segur que podem capgirar la situació", ha asseverat. I en aquesta línia, ha detallat que els participants poden moure's lliurement, interactuar i aportar la seva expertesa a través de les sis taules organitzades durant la jornada.

Així mateix, ha explicat que els contrarelators són els guies de la jornada, els quals escolten i recullen totes les aportacions. "El futur passa per la gent jove, el contrarelator més gran té 32 anys", ha afegit Garrell.

Preguntat sobre si el president del Govern, Quim Torra, hauria de fer cas de TSJC i retirar la pancarta dels presos polítics del balcó del Palau de la Generalitat, Garrell ha afirmat que el seu posicionament és "molt clar". "Els presos no haurien d'estar presos i la independència és legitima a exposició dels catalans. A partir d'aquí que cadascú assumeixi les seves àrees de responsabilitat. El futur de Catalunya només el poden decidir els catalans democràticament", ha tancat.

stats