Política 29/09/2017

14 jutges catalans es donen de baixa de Jutges per la Democràcia per la posició de l'associació sobre l'1-O

L'entitat ha rebutjat un comunicat que qüestionava, entre altres fets, l'acusació de sedició

Pau Esparch
2 min
La fiscalia menciona la sedició en les manifestacions pel macrooperatiu policial contra l'1-O

Barcelona14 jutges catalans s'han donat de baixa de l'associació progressista Jutges per la Democràcia perquè no se senten reconeguts en la posició de l'entitat sobre l'1-O. El motiu de la discòrdia ha sigut que l'associació ha rebutjat una proposta de comunicat sobre els fets dels últims dies relacionats amb el referèndum que es va presentar aquest dijous, en una reunió de la secció catalana de l'entitat. En un dels punts, l'escrit qüestiona que "la crítica o el rebuig que els ciutadans puguin mostrar davant de decisions preses per governs, jutjats o fiscalies, hagi de ser considerada una actuació sediciosa si es fa en el marc pacífic". "Mai s'ha de fer una aplicació extensiva del dret penal", afegeix el comunicat que Jutges per la Democràcia no ha volgut publicar sota les seves sigles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'escrit considera que és "totalment desencertat" que un problema polític s'intenti resoldre "fora de la via política mitjançant la judicialització". També apunta que les actuacions de la fiscalia "s'han de sotmetre al control dels jutges" des del moment en què es valora que els fets investigats són constituts de delicte o des que ja existeix una causa oberta. "Tota detenció que es pugui ordenar, per qui tingui competència per fer-ho, haurà de ser ordenada amb escrupolosa observança de la seva necessitat i proporcionalitat", destaca el comunicat que Jutges per la Democràcia ha rebutjat. "Cal respectar el dret a la llibertat de premsa i d'informació dels mitjans de comunicació com a garantia democràtica de funcionament de la nostra societat", conclou.

Alguns dels 14 integrants de l'entitat que s'han donat de baixa són un dels jutges que havia instruït el cas Palau, Juli Solaz, i l'exdirectora general de relacions amb l'administració de Justícia del Govern Núria Cleries. Els altres jutges signants són Daniel Bartomeus, Francesc Xavier Gonzalez de Rivera, Guillem Soler, Jaume Masfarré, Joan Agustí, Joan Francesc Uria, Josep Maria Noales, Juli Solaz, Lídia Castell, Montse Figuera, Montserrat Raga, Núria Cleries, Ramon Llena i Sílvia Ventura.

stats