Política 09/09/2015

Neix Catalans pel Seny per "donar suport" a les propostes d'Unió

La nova entitat assegura que compta amb "figures destacades" de l'extingida CiU que aposten pel "diàleg" i rebutgen la declaració unilateral d'independència

Núria Orriols
2 min

Barcelona"Seny", aquesta és la màxima de la nova entitat civil creada per "donar suport" a les propostes d'Unió. Es tracta d'una associació, Catalans pel Seny, que aposta pel "diàleg" i rebutja la declaració unilateral d'independència i està formada, asseguren, per ciutadans "propers" a l'extingida CiU i altres partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'encarregat de presentar la plataforma als mitjans de comunicació ha estat el vicepresident del Consell Social de la UB i president de l'associació, Joan Corominas, que ha assegurat que l'entitat neix per la "inquietud" que genera la situació política a Catalunya i per combatre el joc de "suma zero" que consideren que porta la declaració d'independència. "Ens pot dur a un futur incert i allunyat de la Unió Europea", ha afirmat des de l'Hotel Avenida Palace, on s'ha presentat l'entitat.

La plataforma ha fet públic el seu manifest, una 'Declaració per una Catalunya de tots', en què afirmen que hi ha una "majoria" a Catalunya que vol trobar "vies de diàleg", però que es "refugia en el silenci".

Adhesions a l'entitat

El president de Catalans pel Seny –l'associació es va registrar el dia 1 de setembre– ha explicat que ara per ara hi ha uns 400 adherits a l'entitat que s'aniran sabent les properes setmanes. No ha avançat cap nom. Ara bé, ha assegurat que compten amb "figures destacades que han estat en política i ocupat càrrecs públics". El proper dimecres dia 16 la plataforma es presentarà públicament en un dinar a l'Hotel Avenida Palace.

"Hem de perdre la por", ha afirmat, "hem de fer aflorar el vot amagat del seny" trobant "vies" per resoldre el conflicte Catalunya-Espanya. Per a Corominas, hi ha un "problema d'interlocutors", en referència al president Artur Mas i el president espanyol, Mariano Rajoy, ja que "Catalunya se n'ha sortit de pitjors condicions". "Mas ha jugat molt fort", ha afirmat, i ha afegit que va de número quatre en una candidatura, Junts pel Sí, "poc homogènia" que "no pot governar durant quatre anys".

Com a impulsors de l'entitat també eren presents a l'acte l'advocat Ignasi López-Balcells i les empresàries Marta Badia i Inés Giménez.

La relació amb Unió

Malgrat que l'entitat demana públicament el vot per Unió, Corominas, que s'ha confessat exvotant de CiU, ha afirmat que "no hi ha un vincle directe" amb el partit democristià. "No conec personalment Ramon Espadaler", ha assegurat, tot i que ha admès que sí que té relació amb el president del comitè de govern del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, i el president del comitè electoral, Josep Sánchez Llibre, els quals sabien ja de l'impuls de la plataforma. "Ens vam aproximar a Unió per oferir-los suport", ha explicat.

De fet, segons l'organització, el proper dimecres la presentació pública de l'entitat comptarà amb la presència dels dirigents d'Unió i Ramon Espadaler intervindrà a l'acte.

stats