Política 27/11/2018

El sobiranisme creu que el Procés no acabarà en independència

La majoria veu més probable un acord per obtenir més autogovern

Aleix Moldes
3 min
El sobiranisme creu que el Procés no acabarà en independència

BarcelonaNo hi ha una data precisa per situar-hi l’inici del Procés. Alguns parlen de la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut l’any 2010; d’altres escullen la primera gran mobilització independentista, el 2012; d’altres, la reunió fallida entre Artur Mas i Mariano Rajoy pel pacte fiscal, o les eleccions de finals d’aquell mateix any, amb àmplia majoria dels partidaris del dret a decidir. Sigui com sigui, és més fàcil acotar-ne l’inici que no pas pronosticar-ne el final, quan ja fa mesos que el Procés gaudeix d’una mala salut de ferro. Encara més incert és saber quin serà el resultat, tot i que la majoria de catalans coincideixen que no serà la independència. Com cada any, el sondeig de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), centre adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona, intenta respondre a la pregunta i els resultats es mantenen pràcticament invariables. Només un 15% dels 1.200 enquestats preveuen que el Procés acabarà amb una República Catalana, mentre que més de dos terços opinen que o bé hi haurà un pacte amb l’Estat per aconseguir més autogovern (44%) o bé una renúncia de l’independentisme sense aconseguir res a canvi (24%).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins i tot entre els votants independentistes són majoria els que no veuen probable la independència: només un 32% dels de JxCat i la CUP i un 29% dels d’Esquerra confien que aquesta etapa acabarà amb la creació d’un nou estat independent, malgrat que entre un 70% i un 80% ho desitgen.

Quan l’enquesta de l’ICPS pregunta “Com li agradaria que acabés el procés sobiranista?”, un 44% afirmen que preferirien un pacte amb l’Estat perquè la Generalitat tingui més competències, mentre que a un 36% els agradaria que fos amb la independència i un 15% volen simplement que el Procés s’acabi d’una vegada, segons el sondeig. Si s’analitzen els partits independentistes, dins d’ERC, un 26% voldrien un acord de més autogovern, mentre que a JxCat el percentatge es redueix al 21%, i fins al 19% en el cas de la CUP.

ARANWS20181123_0137ERC guanyaria les eleccions i l'ascens de la CUP compensaria el retrocés de JxCat per mantenir la majoria sobiranistaEl sí s’imposa en un referèndum

El sí s’imposa en un referèndumEl sondeig anual de l’ICPS dedica un capítol específic de deu preguntes a la independència. I, malgrat les preferències en contra i els pronòstics negatius dels enquestats, en un hipotètic referèndum d’autodeterminació el sí continua sent majoritari. Un 48% dels catalans votarien a favor de la independència i el no es reduiria al 32%. L’efecte boicot deixaria a casa bona part de l’unionisme. Segons l’enquesta, un 15% ja tenen decidit que ni tan sols hi participarien. Són també dades similars a les dels últims sondejos de l’ICPS. L’any passat, per exemple, el percentatge del sí superava el 47% i el no es quedava a deu punts de distància. Aleshores, el percentatge d’abstencionistes s’havia reduït fins al 10%, tot i que en el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 –només unes setmanes abans que es fes públic el sondeig– la participació havia superat per poc el 43% i els vots en contra no havien arribat al 8%.

Preocupats per la convivència

Entre les deu preguntes sobre la independència també es conclou que al 80% dels enquestats els preocupa aquesta qüestió (molt o bastant), tot i que més de la meitat (51%) afirmen que no en parlen sovint o que no en parlen mai. Un 43% dels enquestats han participat en alguna manifestació en els últims dotze mesos; un 28% ha signat algun manifest sobre el tema; un altre 28% han portat insígnies o símbols, i un 16% han aportat diners per a alguna organització o campanya.

La convivència entre catalans és un altre dels temes que han estat els últims mesos sobre la taula, i fins i tot recentment se’n va fer un ple específic al Parlament en què Ciutadans va carregar contra l’independentisme per haver “fracturat” la societat. Tot i la crida generalitzada a la “distensió” que es va fer aleshores, segons l’enquesta feta pública ahir per l’ICPS, un 70% dels catalans diuen que estan bastant o molt preocupats pels possibles problemes de convivència.

stats