Política 23/11/2018

ERC guanyaria les eleccions i l'ascens de la CUP compensaria el retrocés de JxCat per mantenir la majoria sobiranista

Oriol Junqueras segueix sent el líder més ben valorat d'un partit que aspira als 38 escons

Aleix Moldes
3 min
Sondeig del CEO

BarcelonaERC aconseguiria entre 36 i 38 escons i amb un 25,1% dels vots guanyaria les eleccions al Parlament de Catalunya si se celebressin avui. El Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) publicat aquest divendres consolida els republicans al capdavant de les enquestes i referma la tendència a la baixa de JxCat, que s'hauria de conformar amb 23-24 diputats, i a l'alça de la CUP, que passaria dels 4 actuals a una forquilla d'entre 10 i 11.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la franja alta del pronòstic, l'independentisme refermaria la majoria absoluta a la cambra i podria arribar als 73 escons. Com que bona part del vot se'l disputen entre els tres partits independentistes, en la franja baixa podrien quedar-se amb 69, un diputat per sobre de la majoria absoluta. En tot cas, la negativa de la CUP a donar suport al Govern ja ha deixat ara en minoria l'executiu de Quim Torra.

Les enquestes, insisteix cada vegada que presenta un Baròmetre el director del CEO, Jordi Argelaguet, marquen tendències més que una imatge concreta per saber què passaria si s'avancessin eleccions al Parlament. I la tendència actual a les enquestes és, si fa no fa, la mateixa que hi havia durant el 2017. ERC va a l'alça i continua apujant el seu sostre. Al juliol els republicans estaven entre 35 i 37 (al Parlament en tenen 32). En canvi, JxCat segueix de baixada i perd sis escons respecte als 29-30 que li donava el CEO ara fa cinc mesos. La CUP es manté, si fa no fa, com al juliol, quan el Baròmetre n'hi donava entre 8 i 10, però els anticapitalistes pràcticament triplicarien els resultats respecte a les eleccions del 21-D, quan en van aconseguir 4.

Els comuns són l'altra formació que va a l'alça. Guanyen tres punts en intenció directa de vot (9,2) respecte al juliol i trenquen una dinàmica negativa que seguia des de les eleccions. Després d'aplicar la cuina, el CEO conclou que aquesta intenció directa es traduiria en un 10,4% del vot i arribaria als 12-13 escons, entre 4 i 5 més respecte als que té avui al Parlament.

Ciutadans, segona força al Parlament

Ciutadans passaria de primera a segona força a la cambra catalana, tal com ja s'ha anat apuntant en les últimes enquestes. El partit capitanejat per Inés Arrimadas manté els mateixos resultats que en l'últim Baròmetre, tant pel que fa al percentatge de vot que aconseguiria (21,4%) com pel que fa al nombre d'escons (29-30). Si aquest pronòstic es confirmés, el partit taronja perdria entre 6 i 7 escons respecte al 21-D.

La resta de partits baixen si es comparen amb l'enquesta del juliol. El PSC obtindria entre 17 i 18 escons, fet que representaria igualar o millorar els resultats respecte al 21-D, però retrocedir en comparació amb l'últim Baròmetre, quan els de Miquel Iceta arribaven als 19-20 escons.

Per últim, el PP es quedaria com a última força al Parlament i només obtindria entre 2 i 3 diputats, i empitjoraria tant els resultats de les últimes enquestes com els de les eleccions del desembre passat.

Junqueras aprova, la resta suspenen

Al juliol va treure un 6,16 i ara un 5,97, i es consolida com el polític més ben valorat de Catalunya. El president d'ERC, Oriol Junqueras, és, de fet, un dels pocs que aproven en la classificació del CEO. El segueix la secretària general d'ERC, Marta Rovira, amb un 5,16, que entra en aquest llistat, ja que, fins ara, els republicans havien preferit que es preguntés pel vicepresident, Pere Aragonès. El diputat de la CUP Carles Riera (5,01) i l'exportaveu dels comuns Elisenda Alamany (5,04) aproven tot i que tenen un nivell de coneixement molt reduït entre la ciutadania.

En canvi, ni el president de la Generalitat, Quim Torra, (4,34) ni el seu predecessor, Carles Puigdemont (4,59), arriben a l'aprovat. Tots dos obtenen bones puntuacions entre els votants de JxCat, d'ERC i de la CUP, però els perjudiquen molt més que a Junqueras les valoracions que reben especialment dels votants de Cs.

Miquel Iceta (3,95), Inés Arrimadas (2,19) i Xavier García Albiol (1,47) tanquen la llista tot i aprovar entre els seus respectius electorats.

Suspens al Govern

Els consellers del govern Torra van prendre possessió a principis del mes de juny. Gairebé sis mesos de feina després, l'executiu no sembla haver aconseguit la confiança dels ciutadans, que el puntuen amb un suspens (3,72). De fet, aquesta nota mitjana baixa respecte al mes de juliol. Aleshores, quan tot just havia començat a engegar el nou Govern, va assolir un 4,31.

Una altra dada significativa del descontentament ciutadà és que més de la meitat dels enquestats suspenen el Govern i un 22,5% li posen un 0. Només l'1,6%, en canvi, el valoren amb un 10, la nota màxima.

ERC, també primera força al Congrés

La configuració al Congrés de Diputats seria similar a la que oferien les últimes enquestes. Esquerra guanyaria les eleccions situant-se en una franja d'entre 14 i 15 diputats, per sobre dels comuns, que retrocedirien lleugerament respecte a les eleccions del 2016, quan van aconseguir 12 escons.

El PSC seria la tercera força, aspirant a repetir els resultats d'ara fa dos anys (7-8), amb Cs a l'alça (6-8), el PDECat a la baixa (6) i el PP en caiguda lliure (1-2).

stats