Política 17/08/2014

'The Independent': “Madrid s'amaga al darrere de la Constitució perquè tothom sap que Catalunya probablement votarà per la independència”

El diari anglès compara en un reportatge els casos escocès i català i diu que la diferència entre Cameron i Rajoy no és el tarannà democràtic, sinó les previsions de com votaran escocesos i catalans

Ara
2 min
El president espanyol, aquest dijous a Vilanova d'Arousa, a Galícia / EFE

BarcelonaLa Constitució espanyola no és més que una excusa del govern de Rajoy per impedir que Catalunya sigui independent. És la conclusió d'un reportatge del diari anglès 'The Independent', que compara els casos escocès i català i afirma que el contrast entre el president espanyol i el primer ministre britànic no està motivat per una diferent manera d'entendre la democràcia, sinó per un fet molt més senzill: Cameron ha acceptat que els escocesos votin perquè sap que guanyarà el no; Rajoy, en canvi, no accepta que els catalans s'expressin a les urnes perquè sap que guanyaria el sí. El que fa Rajoy és, segons el diari anglès, "amagar-se al darrere de la Constitució".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tenint en compte les múltiples enquestes que s'han publicat fins ara, 'The Independent' dóna per fet que el resultat del referèndum d'Escòcia, el pròxim 18 de setembre, serà un 'no' clar a la independència, un fet que, considera, "tancarà el debat durant generacions". Però el rotatiu també considera que, en el cas català, tot fa pensar que en un referèndum la majoria de la població votaria a favor de la secessió. I apunta a la contradicció que significa que els que no volen independitzar-se de l'estat on viuen tinguin el dret d'anar a les urnes –els escocesos–, mentre que els que sí que ho volen ho tinguin prohibit –els catalans–. "Així és l'Europa del 2014", diu amb ironia el diari.

'The Independent' –que il·lustra la seva informació amb una imatge de l'acte unionista del passat 12-O a la plaça Catalunya de Barcelona– apunta que, mentre els escocesos vagin a les urnes per votar que 'no', a Barcelona "centenars de milers, potser fins i tot un milió" de catalans sortiran al carrer "per demanar que la seva veu s'escolti. I, tal com ha passat abans, el govern de Madrid els ignorarà".

Després d'apuntar que "a Barcelona David Cameron és considerat pràcticament com un heroi, com un autèntic demòcrata, per permetre als escocesos que votin", el diari assegura que "als escocesos els han permès votar perquè el govern de Westminster, favorable a la unió, no té cap dubte que no votaran a favor de la independència. A Barcelona, Rajoy no té la mateixa confiança en els catalans". Amb tot, el diari apunta: "Si una gran majoria dels catalans es pronuncien a favor de la separació la pressió sobre el govern de Madrid serà immensa. Després de tot, Espanya és una democràcia i no pot ignorar per sempre més la voluntat popular".

stats