ELECCIONS PLEBISCITÀRIES
Política 11/08/2015

Els diputats de Catalunya Sí que es Pot cobraran 2.500 euros mensuals de sou base

El codi ètic de la formació especifica que aquest salari pot créixer en funció de les responsabilitats del parlamentari, que es compromet a deixar el càrrec si és imputat per corrupció i a limitar els mandats a dues legislatures

Efe / Ara
2 min
Lluís Rabell, candidat de Catalunya Si que es Pot a les eleccions del 27-S, en roda de premsa aquest dilluns. / ACN

BarcelonaLa candidatura Catalunya Sí que es Pot, que encapçala l'activista veïnal Lluís Rabell, ha anunciat aquest dimarts que els seus càrrecs electes després de les eleccions catalanes cobraran 2.500 euros mensuals com a sou base, faran públiques les seves agendes i deixaran el càrrec en cas d'imputació per corrupció. La candidatura, que agrupa Podem, ICV, EUiA i Equo, ha presentat el seu codi ètic, que la ciutadania que s'hagi inscrit en el procés haurà de validar fins dilluns, de forma simultània a la validació de la llista electoral. Tot i això, el document també especifica que "aquesta retribució podrà incrementar-se en funció de les responsabilitats que li pertoquin a cada diputat o diputada dins de l’activitat parlamentària, així com per desplaçaments des del lloc de residència habitual".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El codi d'ètica política de Catalunya Sí que es Pot recull pràctiques i accions concretes "de compliment obligat" per part dels membres de la candidatura que ocupin càrrecs electes després del 27-S, segons ha informat aquesta formació. Així, la retribució neta base serà de 2.500 euros mensuals, "una vegada descomptades les aportacions de cada parlamentari a l'organització política i/o fundació corresponent". Les agendes dels càrrecs electes seran públiques i, "seguint la línia de tolerància zero amb la corrupció", qualsevol càrrec que sigui imputat per delictes relacionats amb la corrupció haurà de deixar "de forma immediata" el seu lloc de responsabilitat.

Limitació de mandats a dues legislatures, no duplicar els càrrecs en institucions i evitar les anomenades "portes giratòries" són altres dels compromisos que hauran de complir els càrrecs electes, al costat d'acceptar la "revocació del càrrec per mala gestió" i fer públics els ingressos, béns i rendiments. També hauran de renunciar a regals i privilegis, a plans de pensions privats, i hauran de comprometre's a viatjar sempre amb la tarifa més econòmica disponible.

La candidatura, pel seu costat, es compromet a fer públics els criteris de contractació dels càrrecs de lliure designació o renunciar explícitament als crèdits bancaris, a més de constituir una comissió de seguiment per avaluar el compliment de tots els compromisos, tant electorals com relatius al codi ètic.

stats