Política 28/07/2014

El CATN proposa o bé militaritzar part dels Mossos o bé crear una nova guàrdia de defensa nacional

Un dels últims informes dels assessors del Govern planteja aquestes dues opcions per articular tant la defensa interna com la internacional d'una eventual Catalunya independent

L.vicens / M.colomer
1 min

BarcelonaCatalunya hauria de tenir exèrcit si esdevingués un estat independent? El Consell Assessor per a la Transició Nacional ha estat molt curós de no emetre la seva opinió, però sí que ha posat damunt la taula quines opcions tindria el nou estat. Tenint en compte que la seguretat nacional s'ha d'abordar en qualsevol dels casos, amb exèrcit o sense, el CATN ha dedicat un dels informes a 'La seguretat interna i internacional de Catalunya'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'informe planteja dues possibilitats: o bé la militarització de part del cos de Mossos d'Esquadra, que assumiria el rol de força de defensa nacional, o bé la creació d'una nova guàrdia nacional que actués coordinada amb la resta de cossos de seguretat del país.

Servei d'intel·ligència

Més enllà de com caldria bastir una eventual força de defensa armada de Catalunya, l'informe també presta atenció als cossos locals i de bombers, ADF i emergències, i aposta per un tractament integral del model de seguretat. El president del CATN, Carles Viver i Pi-Sunyer, ha defensat també que "un dels elements fonamentals" de la seguretat nacional en l'actual context internacional és la creació d'una agència d'intel·ligència multidisciplinària que dependria de la Presidència del nou estat.

stats