Política 02/10/2017

Catt, experta internacional: "Vam veure una operació d'estil militar planificada amb precisió"

La cap dels disset experts estrangers diu que també hi va haver irregularitats com la custodia de les urnes, tot i que per les circumstàncies demana que "es respecti el procés electoral"

Albert Solé
2 min
Helena Catt, cap de l'equip d'experts internacionals de l'1-O

BarcelonaHelena Catt, cap de l'equip d'experts en eleccions internacionals, demana que, malgrat algunes irregularitats, fruït de les "difícils circumstàncies" en què es va haver de votar l'1-O, "es respecti el resultat". Catt és molt dura a l'hora de valorar l'acció de la violència policial: "Ahir vam ser testimonis de fets que cap monitor d'eleccions hauria d'haver vist mai, i esperem no haver-ho de veure mai més". Considera que va presenciar "nombroses i repetides violacions dels drets civils i humans".

Per aquest motiu, Catt afirma: "Per a nosaltres el que va passar estava orquestrat, va ser una operació d'estil militar planificada amb precisió". I afegeix: "Estem impressionats pel fet que agents amb la cara tapada entressin al col·legis electorals amb el propòsit d'impedir un procés pacífic i democràtic".

Informe preliminar

Helena Catt ha explicat que l'equip de 17 experts que ella encapçala -van arribar fa un mes convidats pel Diplocat- van visitar ahir un centenar de col·legis electorals arreu de Catalunya. Ha recordat que tot i que no poden ser considerats una missió d'observadors internacionals -tal com va explicar l'ARA, no ho són per culpa de l'acció de l'Estat-, el seu equip té dècades d'experiència perquè ha monitoritzat més de 300 eleccions a tot el món.

Catt ha avançat alguns detalls de l'informe final, que presentarà a finals d'aquesta setmana. Explica que "davant aquestes interferències externes", "va haver-hi improvisacions i canvis a última hora en el procés de vot" que no van seguir el que deia la llei del referèndum.

Malgrat això, Catt remarca que van veure que tota la gent que va treballar als col·legis electorals va actuar "de bona fe" i que no van observar "senyals ni intents de manipular els vots". Per això conclou: "A tot Catalunya vam veure persistència en l'esforç de votar, inclosa una alta participació malgrat els enormes obstacles i la por. El procés hauria de ser respectat".

stats