Atac al català

'Cavall Fort' i 'Camacuc' continuaran (de moment) a la biblioteca de Borriana

Compromís assegura que és una rectificació de l'Ajuntament, però l'alcalde diu que desapareixeran de les prestatgeries quan s'acabi la subscripció

Ara
2 min
Manifestació a Borriana en contra de la censura a revistes en català.

BarcelonaEs poden consultar les revistes Cavall Fort, Camacuc, Llengua Nacional, El Temps i Enderrock a la biblioteca de Borriana? La resposta és que sí, però hi tenen els dies comptats. Els nous exemplars ja són a les prestatgeries, cosa que el regidor de Compromís, Vicent Granel, considera una rectificació del govern municipal arran de la pressió popular de les últimes setmanes. L'alcalde de la localitat, el popular Jorge Monferrer, va confirmar al ple de dimecres que no hi havia cap ordre de retirar les publicacions, com també que la decisió de no renovar-ne la subscripció a partir del 2024 era ferma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara fa un mes, el regidor de Cultura, Jesús Albiol (Vox), va intentar personalment retirar les revistes de la biblioteca. No ho va aconseguir, però sí que s'ha assegurat que a partir de l'any que ve no es puguin consultar, almenys els nous números, perquè la subscripció s'acabarà al desembre. "L’Ajuntament de Borriana no continuarà promovent el separatisme català amb els diners dels borrianencs. No som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera", va publicar a Twitter quan es va fer pública la decisió.

Des de llavors hi ha hagut mostres d'indignació de la comunitat valencianoparlant de Borriana i també d'altres indrets del País Valencià i de Catalunya, on la Generalitat s'ha compromès a ajudar les revistes afectades. De fet, moltes han vist augmentar el nombre de subscriptors arran de la polèmica.

El veto que pretenia executar Vox contra les revistes, algunes de les quals amb contingut infantil, no es va poder imposar aleshores. La polèmica tampoc s'ha notat a les urnes, perquè el PP i Vox, que governen la ciutat, han aconseguit un miler de vots més en les eleccions generals de diumenge passat respecte als que van obtenir en les municipals del maig.

stats