L'atac de la dreta al català
País Valencià 18/07/2023

La censura a Borriana ressuscita el "No passaran"

Centenars de persones es manifesten a la capital de la Plana Baixa convocats per la Plataforma per la Llengua

4 min
Alguns dels ciutadans que han participat en la concentració convocada a Borriana per denunciar el vet a les revistes en català.

BorrianaHa estat un crit espontani. Gairebé un murmuri que ha anat estenent-se. Primer amb timidesa, després amb coratge desfermat fins a esclatar en una consigna unànime, la més rotunda de la concentració. Així s'ha convertit l'històric "No passaran" –el lema amb el qual els ciutadans van manifestar la seva determinació davant l'atac feixista durant la Guerra Civil Espanyola– en el cant que ha tancat la protesta celebrada a la localitat de Borriana (la Plana Baixa) per "mostrar el rebuig a la decisió del govern municipal de censurar" [les revistes] El Temps, Sàpiens, Camacuc, EnderrockLlengua Nacional i Cavall Fort.

A la convocatòria hi han acudit centenars de ciutadans que s'han manifestat a la porta de l'antic i simbòlic convent de la Mercè, que va ser presó durant la guerra i la postguerra, i que avui és la Casa de Cultura i acull la biblioteca municipal. En alguns, la preocupació era ben evident i se'ls podia llegir al rostre, d'altres mostraven una actitud més combativa. Tots compartien, però, l'oposició a la mesura del regidor de Vox Jesús Albiol. Ho deixaven ben clar algunes de les seves pancartes, on es podia llegir "Contra la censura i la valencianofòbia", "Defensem la nostra llengua" o "El govern fatxestein ataca la cultura".

Per a Antoni Royo, portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià –l'entitat convocant–, el "més lamentable" de l'episodi és que la nova regidoria de Cultura de Borriana ha atacat una publicació de forma gratuïta. "No ha realitzat una nova subscripció, per exemple, a una revista de bous, que sabem que [és una pràctica que] els agrada, sinó que han prohibit una revista que rebutgen". Per això Royo ha demanat que l'Ajuntament rectifiqui. Si no ho fa, o altres consistoris se sumen als vetos, ha promès que "cada atac rebrà la corresponent resposta".

La contestació política l'ha avançat el portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, Joan Baldoví, que ha dit que la seva formació ja treballa en la presentació d'una iniciativa parlamentària per denunciar el veto i perquè el cap del Consell, Carlos Mazón, doni "explicacions" del que ha succeït.

També reclama un aclariment un dels principals afectats per la censura, l'editor i fundador de la revista Camacuc, Joan Escrivà. Per a l'empresari, la decisió del consistori demostra que els nous responsables municipals no s'han molestat en llegir la publicació. Tot i l'impacte de sentir-se assenyalats, Escrivà s'ha mostrat ferm. "En 40 anys de vida de la revista hem passat 21 anys amb governs del PP durant els quals no podíem ni acostar-nos a la conselleria. Així que si creuen que amb aquesta decisió ens acovardiran, demostren que no ens coneixen", ha emfatitzat. També ho creu Joan Escrivà fill, que substitueix el seu pare en la direcció de la publicació, i que ha agraït la resposta de la ciutadania i d'alguns responsables polítics. "Molts ajuntaments estan realitzant noves subscripcions", ha detallat.

Sobre la motivació de Vox, Aina Monferrer, veïna de Borriana de 36 anys, ha assegurat que el que pretén el partit ultra és conflictivitzar la llengua. "Volen enfadar-nos i així polaritzar la societat", ha afegit. Hi està d'acord Mari Carmen, una altra ciutadana d'aquesta població de la Plana Baixa. La dona, de 71 anys coincideix amb la seva veïna que Vox tan sols busca "la polèmica per aconseguir notorietat": "Volen que parlem d'ells, ho necessiten", ha resumit.

Alguns dels ciutadans que han participat en la concentració convocada a Borriana per denunciar el veto a les revistes en català.
Alguns dels ciutadans que han participat en la concentració convocada a Borriana per denunciar el veto a les revistes en català.
Alguns dels ciutadans que han participat en la concentració convocada a Borriana per denunciar el veto a les revistes en català.

Acte del PSC contra la censura a Barcelona

Des de Barcelona, el PSC també ha contestat als atacs al català. El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha fet una crida al món de la cultura a fer "un esforç en defensa pròpia" en un acte amb 160 personalitats del sector. Entre ells, el cantautor Joan Manuel Serrat, l'actor Àlex Casanovas, el director de teatre Mario Gas, l'escriptor Javier Pérez Andújar i l'actriu Vicky Peña. Però ha estat la cap de llista al Congrés per Barcelona, Meritxell Batet, la més contundent a l'acusar el PP de "lliurar" la cultura a l'extrema dreta "sense cap pudor" en ajuntaments i comunitats autònomes: "Ho faran a Espanya, també". Ha carregat contra els conservadors per "avalar la censura i la cancel·lació" d'obres culturals i la retirada de Cavall Fort i altres revistes en català de la biblioteca pública de Borriana. "Per a ells la llengua és un instrument de confrontació, per fer política", ha etzibat la candidata. En aquest acte, el PSC ha escollit una alegre cançó de les eleccions generals del 1993 amb el mateix lema que el d'aquests comicis: "No tornem enrere". "Diuen que la història no es repeteix, però rima", ha dit Iceta: "Aquesta vegada potser està rimant massa".

Més informació del 23-J

stats