DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 25/02/2014

Cayo Lara (IU) critica que Rajoy governa "per afavorir els poderosos i perjudicar les classes populars"

L'Esquerra Plural reclama la dimissió del president espanyol i Coscubiela li exigeix: "Volem decidir sobre drets socials i sobre drets nacionals!"

Roger Tugas
3 min

BarcelonaEl líder d'IU, Cayo Lara, ha carregat aquest dimarts contra les polítiques econòmiques del govern de Mariano Rajoy i el discurs optimista de l'obertura del debat de política general al Congrés. "El més suau que podem dir és que ha estat vergonyosament triomfalista", ha començat, i ha seguit: "No ha parlat de l'Espanya real, ha fet el discurs d''Alícia al país de les meravelles' neoliberals". Lara ha fet referència a les dades d'atur, pensions, pobresa o economia submergida per qüestionar el discurs del president espanyol. "Està governant per les elits econòmiques d'aquest país, tots els seus plans estan fets per afavorir els poderosos i perjudicar les classes populars, els treballadors i els pensionistes", ha etzibat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el diputat d'IU ha retret igualment que la llei Wert s'ha fet "a favor dels sectors privats i l'oligarquia de l'Església" i que la reforma de l'avortament vol acontentar el "fonamentalisme catòlic". "Tornem als temps més foscos del franquisme", ha insistit. "No ha aplicat un programa de reformes, sinó un programa de destrosses contra les classes populars d'aquest país", ha recriminat Lara en un discurs molt dur, que ha criticat que no es compleixen els drets socials previstos a la Constitució, una carta magna que ja no "reconeix ni la mare que la va parir".

Finalment, el líder d'Esquerra Plural ha denunciat que Rajoy ha promogut "el tsunami més gran de desigualtat que hem conegut en l'etapa democràtica", ja que "els beneficis de les empreses han crescut un 7% des de l'inici de la crisi i les rendes han caigut més d'un 9%". Per tant, Lara ha reclamat la dimissió del president espanyol "perquè Espanya es mereix tornar a somniar".

Coscubiela compara el PP amb el "partit dels piròmans"

Al seu torn, el portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, que s'ha dirigit a la cambra amb una samarreta amb el lema 'Volem decidir-ho tot', ha denunciat igualment la precarització del treball protagonitzada per l'actual govern central, i que "Espanya és el segon país de la UE amb pitjor accés al crèdit per part de les pimes". Igualment, ha afirmat que no té credibilitat per fer propostes contra la corrupció a causa de la gran quantitat de casos que esquitxen el PP. "'S'imaginen partit dels piròmans presentant un projecte de llei per reduir els incendis? Doncs el mateix!", ha etzibat.

Igualment, el dirigent ecosocialista ha denunciat que a Rajoy li fa "por la democràcia", ja que prohibeix un "referèndum consultiu". "Apel·len la sobirania nacional a la qual no van tenir problema a renunciar amb la reforma exprés de la Constitució", ha insistit, i ha conclòs en català: "Escolti el clam que arriba des de Catalunya, volem decidir sobre drets socials i sobre drets nacionals!".

Rajoy recorda que "estem al 2014 i no un segle enrere"

En el torn de rèplica, Rajoy ha defensat que l'increment d'exportacions ha fet incrementar l'ocupació i la recaptació i això ha de permetre invertir més en polítiques socials. "Tenen al·lèrgia a la macroeconomia, però si no l'arreglem és impossible crear ocupació", ha lamentat, i ha insistit: "A veure si d'una vegada s'adonen que estem al 2014 i no un segle enrere". El president espanyol, a més, ha defensat que no governa per als poderosos, ja que ha argumentat que va canviar els dirigents de les entitats financeres intervingudes i en va limitar els salaris i ha fet augmentar la recaptació en l'impost de societats. "Jo no accepto més ordres que les d'aquesta cambra i les del poble espanyol!", ha assegurat. Igualment, Rajoy ha afirmat que la tendència de l'atur ha canviat i que la taxa de temporalitat ha baixat des que va arribar a la Moncloa del 25% al 23,9%. "Amb vostès dono dades objectives i ni això serveix de res", ha lamentat.

Posteriorment, Cayo Lara ha recriminat que el govern espanyol vol dur l'Estat no un segle enrere, sinó "al segle XIX, amb la llei de l'avortament". Així mateix, ha reclamat un pla contra el frau fiscal per no dependre de l'endeutament i una comissió d'investigació sobre les entitats financeres. Al seu torn, Coscubiela ha assegurat que Rajoy no s'ha explicat bé a l'hora de llegir les dades de l'atur, ja que la seva reducció no significaria que es creï ocupació, sinó que els aturats marxen a buscar feina a l'estranger. "Si no sap llegir les dades de l'atur no es mereix estar de president ni un minut més", ha insistit el diputat d'ICV.

stats