Política 21/10/2015

Acaba l'escorcoll a la seu de CDC després de 12 hores

També està detingut Josep Antoni Rosell, director general d'Infraestructures.cat, organisme de la Generalitat responsable de l'obra pública, i Carles del Pozo, exgerent de Convergència. Els fiscals d'Anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda entren a l'edifici dels nacionalistes. Una vintena d'agents examinen els despatxos de la formació

Núria Orriols / Oriol March
3 min
Vehicles de la Guàrdia Civil i una unitat mòbil de TVE davant de la seu de CDC, mentre la Guàrdia Civil escorcolla l'edifici / PERE VIRGILI

BarcelonaDotze hores, de les deu del matí a les deu de la nit, ha durat l'escorcoll a la seu de CDC en l'operació judicial en la qual Andreu Viloca, tresorer de CDC, ha estat detingut per la Guàrdia Civil en el marc de la presumpta trama del 3%. Cinc caixes, quatre de grans i una de petita, han estat el resultat de tot el procediment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mateixa operació també han detingut a l'exgerent de Convergència i secretari del patronat de la Fundació CatDem, Carles del Pozo, i una administrativa del partit, a més de sis empresaris acusats de pagar presumptes comissions il·legals. Entre els arrestats hi ha Josep Antoni Rosell, director general d'Infraestructures.cat, organisme de la Generalitat responsable de l'obra pública. En aquests moments hi ha en marxa un escorcoll a la seu de Convergència, que ja va ser examinada el 28 d'agost per la mateixa presumpta trama de corrupció.

Viloca ha arribat a la seu del partit ja detingut, escortat per agents de la Guàrdia Civil. Una vintena de policies són dins la seu nacionalista, que té les persianes abaixades. De fet, els treballadors de la formació que lidera Artur Mas no poden entrar a l'edifici. Els fiscals hi han entrat quan passaven pocs minuts de tres quarts d'onze del matí. Són Fernando Bermejo i José Grinda, els mateixos que ja van supervisar l'escorcoll del 28 d'agost a la seu de CDC i de la seva fundació, la CatDem. Els dos fiscals vénen de Madrid i han sortit de la seu a les 11.15 sense fer declaracions. A primera hora de la tarda fonts de la Guàrdia Civil han assegurat a l'ARA que l'escorcoll encara s'allargarà durant hores. Els fiscals han tornat a entrar passades les 18.20 de la tarda.

Segons fonts de Convergència, a les nou del matí ja hi havia càmeres preparades per gravar l'entrada dels agents. L'escorcoll ha començat quan passaven pocs minuts de les 10.15. "De la detenció de Viloca no en sabem res", assenyalava un portaveu del partit a aquella hora, consultat per l'ARA, quan els mitjans de comunicació i les agències ja informaven de la seva detenció. Poc abans de les 15 h han entrat a la seu del partit el coordinador de règim intern, Francesc Sànchez, i l'advocat de CDC Xavier Melero.

L'escorcoll coincideix amb la signatura del decret de constitució del nou Parlament, que anirà a càrrec del president de la Generalitat, Artur Mas. Hi ha prevista una compareixença informativa de Mas en què haurà de respondre sobre la qüestió. En una compareixença parlamentària del 2 de setembre, el president va acusar l'Estat de fer operacions policials per frenar el sobiranisme i va alertar que hi haurà "nous muntatges" en els propers mesos. El coordinador general de Convergència, Josep Rull, ha emmarcat l'operació en la voluntat de l'Estat d'"abatre" CDC per dinamitar el procés independentista.

El departament d'Economia ha explicat aquest migdia a través d'un comunicat que s'ha assabentat "per sorpresa" de l'escorcoll per part de la Guàrdia Civil del despatx del director general d’Infraestructures.cat, a qui també han arrestat. Economia argumenta que Infraestructures.cat "disposa d'autonomia en la gestió", per bé que "depèn del departament d'Economia". I ha defensat que "ha reforçat en els darrers cinc anys els instruments per vetllar per la transparència en la contractació pública i ha endurit el control dels procediments en la contractació pública, anant més enllà dels requisits legals". Dit això, però, han ofert col·laboració a la justícia perquè, diu, són els "primers interessats que no es puguin posar en dubte els procediments de contractació pública".

Escorcolls als ajuntaments d'Olot i Sant Fruitós de Bages

Més enllà de la seu convergent, la Guàrdia Civil també ha acudit a la seu dels ajuntaments d'Olot i Sant Fruitós de Bages a la recerca de documentació relacionada amb el 3%.

Segons han informat fonts pròximes al cas, a l'Ajuntament d'Olot, actualment governat per CDC i el PSC, la Guàrdia Civil ha requerit l'expedient econòmic de la concessió del servei de recollida de residus corresponent a l'any 2011, quan CiU estava al capdavant de l'alcaldia.

A Sant Fruitós de Bages, els agents han requerit l'expedient relatiu a la construcció d'un centre cultural, finançat a càrrec de l'anomenat pla Zapatero i adjudicat el 2009, quan aquest consistori estava governat per la formació nacionalista.

stats