Política 11/07/2015

Només una llista unitària donaria la majoria absoluta al sobiranisme, segons una enquesta de 'La Vanguardia'

CDC, ERC i la CUP per separat no arribarien als 68 diputats

Ara
2 min
L'enquesta de 'La Vanguardia' sobre les perspectives electorals el 27-S

BarcelonaNomés una llista unitària donaria la majoria absoluta a l'independentisme a les eleccions del 27-S, segons una enquesta del diari 'La Vanguardia'. CDC, ERC i la CUP no sumarien el suport suficient per arribar als 68 diputats si s'hi presentessin per separat, ja que patirien una baixada conjunta de cinc punts respecte del vot que van obtenir a les eleccions del 2012. Segons l'enquesta, els convergents —sense Unió— passarien de 50 a una forquilla d'entre 32 i 34 escons, ERC es quedaria amb 22 (ara en té 21) i la CUP triplicaria la seva representació (de 3 a 9-10).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el supòsit que l'independentisme s'aglutinés en una la llista única, que tingués el suport de CDC, Esquerra i la CUP, sí que arribaria a la forquilla dels 68-72 escons.

Tot i això, en cap dels dos casos el sobiranisme aconseguiria el 50% dels vots, ja que la llista única es quedaria amb el 46,7% dels sufragis. Així, l'hemicicle resultant de les eleccions del 27-S seria menys independentista, segons l'enquesta, que el Parlament sorgit de les eleccions del 2012, en què els partits sobiranistes van reunir més del 49% dels sufragis i 74 diputats.

Ara bé, l'enquesta es mou entre la fórmula de les llistes separades (CDC, ERC i la CUP) i l'opció d'una llista única que aglutini les tres formacions, una possibilitat que la CUP ha exclòs, ja que només avalarà una candidatura unitària si és exclusivament civil i les formacions polítiques fan un pas enrere.

La ruptura CDC-UDC

En la projecció s'inclou una novetat, que no incorporava l'última enquesta del CEO: la ruptura de CDC i UDC. En el nou escenari Unió es mouria entre la forquilla del 3% i el 4% dels vots, és a dir, entre els tres i els sis escons.

C's, en els dos supòsits, passaria dels vint diputats, una representació similar a la que obtindria una coalició d'ICV i Podem.

stats