POLÍTICA
Política 21/11/2013

Crispació i crits al ple de Sant Andreu de Llavaneres després que l'alcalde evités rebaixar-se el sou

Dos regidors del govern es donen de baixa de CDC i UDC respectivament just abans de començar la sessió

Acn
3 min

Sant Andreu de Llavaneres"Això no és un ple municipal!", cridava el regidor no adscrit José Manuel Garcia. "No, això és una vergonya!" responia Joan Rubal de Gent per Llavaneres. "És una dictadura!", afirmava Josep Ruiz de SOS Llavaneres. "Vostè no té capacitat per retirar aquest punt!", assegurava Joan Mora d'ERC. L'alcalde Bernat Graupera, en minoria, ha retirat el punt del ple per rebaixar els sous del govern. Ha al·legat que "la llei no permet que l'oposició porti a votació les retribucions". A tot això, dos regidors del govern s'han donat de baixa de CDC i UDC respectivament just abans de la sessió. Segons l'oposició, ho han fet per esquivar una modificació que hauria permès la moció de censura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alcalde de Sant Andreu de Llavaneres per CiU, Bernat Graupera, ha tingut serioses dificultats per dirigir el ple extraordinari d'aquest dijous al matí. La sessió havia estat forçada per l'oposició, que ara compta amb majoria al consistori. El debat, però, no ha tingut cap tipus d'ordre ni coherència i ha estat marcat per la tensió, la cridòria i la crispació. Els torns de paraula no es respectaven i l'alcalde ha cridat a l'ordre els regidors en diverses ocasions.

"Llàstima que hi hagi gent. Si no m'aixecaria i li tiraria alguna cosa pel cap", ha arribat a dir Josep Ruiz de SOS Llavaneres enmig d'una discussió. "L'únic que li preocupa és el seu sou!", ha afirmat Joan Mora d'ERC. "Això no és cert!", ha contestat Graupera amb vehemència.

Sigui com sigui, l'oposició en bloc -visiblement alterada- recriminava una i altra vegada al batlle que hagi retirat aquesta setmana el punt per rebaixar els sous del govern. "Els únics que poden retirar el punt són els proposants", han manifestat durant els diversos torns de paraula.

De fet, els partits van portar el cas a Fiscalia aquest mateix dimecres. Consideren que l'alcalde no té atribucions per retirar unilateralment el punt del ple. El propi Graupera, però, ha començat la sessió explicant que la llei no permet a l'oposició portar a votació les retribucions. "L'alcalde és l'únic que ho pot portar al ple", ha explicat basant-se en un informe del Secretari Municipal.

L'oposició, en canvi, assegura que l'alcalde ha d'acceptar el punt i proposar-ne la seva retirada el ple si així ho indica l'informe del Secretari Municipal. "No hauríem tingut cap problema en acceptar-ho", ha explicat Joan Rubal de Gent per Llavaneres en declaracions posteriors. Des d'ERC, Joan Mora ha explicat que la intenció era que l'alcalde passés a cobrar 1.500 euros mensuals en comptes dels 3.850 euros mensuals que cobra actualment.

Carreras i Molins es donen de baixa d'UDC i CDC

A tot això, els regidors de govern Sandra Carreras i Josep Molins s'han donat de baixa d'Unió Democràtica de Catalunya i Convergència Democràtica de Catalunya respectivament just abans de començar la sessió. Es tracta dels dos regidors del grup de CiU que encara donen suport a l'alcalde, juntament amb els tres regidors del PP. Els altres tres regidors de CiU van decidir abandonar el govern fa unes setmanes per desavinences amb Graupera.

Lluís Nogueras, un dels regidors de CiU sortints, ha explicat que Carreras i Molins han esquivat d'aquesta manera una modificació del Reglament d'Ordenació Municipal (ROM) que s'hauria d'haver aprovat aquest dijous i que hauria permès la moció de censura.

La modificació, de fet, ha comptat amb els vots afirmatius dels 7 representants de l'oposició presents al ple i les abstencions dels quatre representants de l'equip de govern que també estaven presents (només s'han presentat 11 dels 17 regidors a la sessió). El secretari, però, no ha donat per vàlida la votació perquè considerava que faltaven regidors per aconseguir la majoria. La proposta, ara, s'haurà de sotmetre a votació al pròxim ple.

La modificació, concretament, preveu que els regidors que es donin de baixa d'un partit hagin d'abandonar també el grup municipal. En aquest cas, Carreras i Molins haurien d'abandonar el grup de CiU. Segons Lluís Nogueras, aleshores seria possible tirar endavant la moció de censura. En qualsevol cas, la reforma ja no afectarà aquests regidors, perquè sempre s'hauran donat de baixa abans d'aprovar-se la modificació, segons ha explicat Nogueras.

stats