INTERIOR
Política 27/10/2019

Els CDR i l’ANC pressionen Torra perquè aparti Buch

El conseller atribueix la violència a una minoria

M.o.
3 min
Agents dels Mossos d’Esquadra en el dispositiu de dissabte a la Via Laietana.

BarcelonaVa seguir fil per randa el guió dels últims dies. El conseller d’Interior, Miquel Buch, que ahir va comparèixer per valorar els aldarulls de dissabte a la nit i els diferents dispositius policials, va tornar a defensar l’actuació dels Mossos d’Esquadra i va atribuir la violència a una minoria que va tirar objectes contundents contra la línia policial a la Via Laietana després de dues manifestacions que havien transcorregut de manera “pacífica”: la del carrer Marina i la que va fer una crida a tornar a la Policia Nacional les pilotes -de plàstic- que els agents havien tirat als manifestants -les de goma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les protestes es van saldar amb 44 ferits a Barcelona -entre els quals, un mosso que va caure del furgó i haurà se ser operat del genoll- i set detinguts, dos dels quals menors d’edat. Els cinc major d'edat van quedar ahir en llibertat provisional amb càrrecs i tenen prohibit assistir a manifestacions mentre se'ls estigui invetigant. Però mentre el conseller defensava els diferents operatius, creixien les pressions al president de la Generalitat, Quim Torra, perquè el destituís. Els Comitès de Defensa de la República (CDR) van emetre un comunicat demanant a les bases de JxCat i ERC que aclareixin si donen suport o no a l’“actuació desmesurada” de la policia durant les mobilitzacions i pressionin perquè el president aparti l’actual conseller d’Interior.

Denuncien les “pràctiques irregulars i fins i tot il·legals” que consideren que van utilitzar els Mossos i la Policia Nacional durant els disturbis. I es refereixen, específicament, a fets com l’ús de bales de foam, la tècnica del carrusel -fins i tot per la vorera- dels vehicles policials o una càrrega “sense avisar”. També el secretariat nacional de l’ANC, que es va reunir ahir per abordar el moment polític, va demanar la dimissió del conseller d’Interior i la creació d’una comissió d’investigació al Parlament sobre les actuacions policials. L’ANC retreu a la policia catalana un “ús excessiu” de la força i haver col·laborat amb la Policia Nacional en l’organització dels dispositius.

Buch, que va defensar el dispositiu dels Mossos, sí que va assegurar que el cos revisarà totes les actuacions i que els comandaments determinaran si algun agent va incomplir els protocols establerts. La dels CDR i l’ANC, amb tot, no va ser l’única crítica que va rebre. També la CUP i l’organització Anticapitalistes van demanar la dimissió del conseller, així com la del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, com a “responsables polítics de la violència policial”. El ministre de l’Interior es va situar ahir a l’ull de l’huracà per unes declaracions a La Razón en què assegurava que, d’acord amb la informació que li han transmès els operatius policials, la violència al carrer a Catalunya per protestar contra la sentència del Procés ha sigut “de molt més impacte que la del País Basc”.

Necessitat d’autocrítica

Encara sobre el dispositiu dels Mossos de dissabte a la nit, el vicepresident de la mesa del Parlament, Josep Costa, va considerar que la “violència policial” és igual d’“intolerable” ara que l’1-O. “No depèn de l’uniforme de qui la practica”, afegia en plena polèmica pels Mossos. Sobre les peticions de dimissió, Buch va defensar en una entrevista a La Vanguardia que es veuria obligat a apartar-se en cas que els Mossos no fessin autocrítica sobre les actuacions de les últimes setmanes. Per al conseller d’Interior, però, “abandonar el vaixell en un moment com ara seria una gran irresponsabilitat”.

stats