Política 13/06/2014

Les forces del dret a decidir perfilen un cens específic per a consultes obert a majors de 16 anys i estrangers

CiU proposa admetre en el registre de població els extracomunitaris amb almenys tres anys d'arrelament, mentre que ICV-EUiA vol estendre-ho a tots els empadronats

Roger Mateos
1 min
Urna per la consulta del 9-N

BarcelonaNova reunió de la ponència que elabora la llei de consultes al Parlament. En la sessió d'aquest divendres, la ponència ha abordat punts neuràlgics de la norma, com ara les persones legitimades per participar en les consultes. L'objectiu és trobar una fórmula que eviti reproduir el cens electoral oficial, només utilitzable en el cas d'un referèndum amb autorització de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP estan definint quina podria ser aquesta fórmula, que es podria basar en un registre de població nou, on hi tindrien cabuda els majors de 16 anys i també els estrangers residents a Catalunya. CiU, segons fonts de la ponència, proposa que, en cas dels estrangers, la participació s'acoti als comunitaris amb almenys un any de residència a Catalunya i als extracomunitaris amb un mínim de tres anys d'arrelament. ICV-EUiA, en canvi, vol estendre-ho a tots els empadronats.

El diputat de CiU i ponent relator de la llei, Josep Rull, ha presentat en la reunió d'aquest divendres una proposta de redactat per als sis primers articles de la norma. CiU, ERC i ICV-EUiA han consensuat ja bona part dels continguts d'aquests articles, la CUP també hi dóna suport a bona part del redactat, el PSC s'hi posiciona igualment a favor, amb alguns matisos, mentre que el PP s'hi oposa de pla i Ciutadans ni tan sols vol participar en els treballs de la ponència. La llei catalana és el mecanisme que les forces del dret a decidir volen utilitzar com a marc legal per a celebrar la consulta del 9 de novembre, un cop el govern espanyol i les Corts s'han negat a autoritzar un referèndum emparat en la legislació espanyola.

stats