Política 06/11/2019

Centenars de persones protesten contra el "feixisme" de Vox a les portes del míting a Barcelona

Iván Espinosa de los Monteros crida a fer la "batalla ideològica" en contra del "consens progre" en un acte a la Verneda

Anna Mascaró
2 min
La protesta a les portes del míting de Vox

BarcelonaCentenars de persones convocades pels CDR s'han concentrat aquest dimecres a les portes del míting de Vox a la Verneda al crit de "fora feixistes dels nostres barris". Un cordó policial ha impedit l'entrada dels manifestants a l'acte, en una protesta que ha acabat sense que incidents. "Els feixistes són els que es troben a l'altra banda de la porta", ha cridat des de dins el vicesecretari de relacions internacionals del partit d'extrema dreta, Iván Espinosa de los Monteros, que ha fet broma amb els assistents (més d'un centenar): "No feu gaire fila de feixistes, no agrediu, no cremeu contenidors ni arrabasseu llambordes". Vox ha demanat al Consell Europeu que inclogui els CDR a la llista d'organitzacions terroristes de la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A fora, els concentrats han deixat propaganda en contra del partit: "Ni masclisme ni LGTBIfòbia, stop Vox". El perfil dels concentrats anava des de gent jove fins a persones grans, molts veïns del barri: "El feixisme avança si no se'l combat", deia el paper. Hi ha hagut alguns moments de tensió entre els protestants i els assistents al míting, que han respost a les consignes amb increpacions com, també, "feixistes".

Des de l'acte, que s'ha portat a terme al Centre Cívic de Sant Martí, Espinosa de los Monteros ha carregat contra les dues grans "amenaces internes" d'Espanya: "els nacionalistes i els progres". "Progressista és a progrés el que carterista és a cartera –ha afirmat–. No s'ha de tenir cap caritat amb els progres, hi ha una batalla política, ideològica, que hem de donar". Així, ha cridat a "tots els espanyols" a assumir "un paper protagonista per donar la batalla cultural diària" en el que considera un combat "ideològic".

En la mateixa línia, l'eurodiputat de Vox, Jorge Buxadé, ha reconegut "és molt difícil definir què és el consens progre". Ho ha intentat amb una metàfora: les emoticones del WhatsApp. "Fixeu-vos en les emoticones del consens progre: noi-noia, noia-noia, noi-noi, l'avi amb el nen, el nen amb l'avi". Ara, ha advertit, "les emoticones seran sense color, en blanc i negre": "Això és el que vol l'esquerra, que siguem tots exactament iguals, però igualant per baix, mai pel mèrit, per la capacitat".

Pel que fa als "nacionalistes", Espinosa de los Monteros ha tret pit per haver exercit l'acusació popular en el judici del Procés: "Hem demanat 75 anys al Suprem als de ERC i de PDECat, si us sembla poc". Els crits de "Puigdemont, a prisión" han estat una constant al llarg de l'acte. El diputat també ha carregat contra "l'adoctrinament" a les escoles. "Hem entregat l’educació als progres, però és que a més a Catalunya li hem entregat al nacionalisme, encara més greu", ha lamentat. En el mateix sentit, el candidat per Barcelona al Congrés, Ignacio Garriga, ha insistit en la defensa de "la llibertat davant els progres que ens diuen què hem de pensar, com, quan i on, que ens qüestionen que un home és un home i una dona és una dona". "Estem cridats a guanyar", ha dit, i ha cridat els votants de Cs, el PP i el PSC que "creuen que és possible construir un futur millor sense fer servir les eines que ens han portat fins aquí", demanant-los que el 10-N confiïn, aquest cop, amb el vot al partit d'extrema dreta.

stats