Habitatge

El CGPJ creu que la llei de l'habitatge amenaça la propietat privada

El consell de ministres tirarà endavant la norma tot i els dubtes constitucionals dels vocals

2 min
Habitatges nous al Poblenou, a Barcelona. ACN

MadridEl Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat aquest dijous l'informe crític amb la llei de l'habitatge del govern espanyol. Això no obstaculitzarà, però, que la normativa vagi al consell de ministres de dimarts vinent, un cop l'òrgan de govern dels jutges ja ha expressat el seu criteri, que no és vinculant. El procés s'ha hagut d'endarrerir perquè la primera proposta que va arribar al ple del CGPJ, el 14 de gener, va ser rebutjada. Ara l'informe redactat pels vocals José Antonio Ballestero (PP) i Enrique Lucas (PNB), que assenyalen que la norma vulnera competències autonòmiques i posa traves al dret de la propietat privada, ja ha reunit prou vots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No hi ha hagut sorpreses al ple del CGPJ. Els 15 vocals -tots els proposats pel PP, el del PNB i alguns del PSOE- han repetit la mateixa votació que fa dues setmanes. Sis del teòric bloc progressista s'han oposat a l'informe i defensaven avalar la llei de l'habitatge del govern de l'Estat. Una de les principals discrepàncies amb la norma del sector majoritari és el "problemàtic encaix en l'ordre constitucional de competències". Consideren que les directrius de la llei estan "imbuïdes d'un clar dirigisme de l'actuació de les institucions autonòmiques i locals", de manera que no se'ls deixa marge per prendre les decisions que haurien de poder prendre més enllà de la norma estatal en matèria d'habitatge.

Així, citen que a Catalunya hi ha una llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament les mesures de la qual "no són coincidents" amb les de l'avantprojecte del govern espanyol. El CGPJ avisa, doncs, del "conflicte competencial" que es pot produir. A més, els vocals critiquen que la norma busqui una "alteració de com s'entén la propietat privada de l'habitatge". Aquesta problemàtica és la que últimament ha motivat el PP a impugnar davant el Tribunal Constitucional algunes iniciatives per contenir els preus del lloguer, com per exemple la llei catalana.

El pronunciament del CGPJ ha posat en alerta Unides Podem, que els últims dies ha expressat el seu temor que el PSOE volgués retocar la llei per adaptar-la al criteri de l'òrgan de govern dels jutges, però diversos portaveus socialistes ja van deixar clar que la llei era "garantista" i rigorosa jurídicament. Tanmateix, un cop l'aprovi el consell de ministres haurà de passar pel Congrés i s'hi podran introduir canvis.

stats