Política 27/10/2020

El CGPJ continua fent nomenaments tot i els intents de Sánchez per negociar-ne la renovació amb el PP

El ple designa dijous, entre d'altres, dos presidents de tribunals superiors de justícia autonòmics

Ot Serra
3 min
El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes.

MadridCarlos Lesmes continua desenvolupant funcions al capdavant del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), malgrat els intents del president espanyol, Pedro Sánchez, per negociar la renovació de l'òrgan amb el PP. Aquest dijous hi ha previst un ple en què es designaran els presidents dels tribunals superiors de justícia de Balears i Cantàbria i set places més. Fa algunes setmanes ja es van fer uns altres nomenaments, fins i tot més importants que aquests, perquè es van decidir fins a sis places al Tribunal Suprem: tres presidents de sala i tres magistrats de la sala segona, la presidida per Manuel Marchena. Els blocs conservadors i progressista van arribar a un acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del CGPJ ja va avisar en l'obertura de l'any judicial al setembre que no paralitzaria eternament decisions que calia prendre per culpa de la falta d'entesa de les formacions del Congrés per renovar l'òrgan de govern dels jutges. Sí que ho va fer al juliol quan hi havia un acord pràcticament tancat entre el PSOE i el PP, però es va frustrar a l'agost. Ara Sánchez ha amenaçat amb una reforma de la llei orgànica del poder judicial que permetria a les cambres nomenar vocals per majoria absoluta i no amb tres cinquenes parts dels representants com fins ara, i que impediria que els jutges amb el mandat caducat poguessin nomenar càrrecs com fa ara Lesmes. Era una manera de renovar l'òrgan sense el PP, que manté el bloqueig, però el líder socialista va deixar en suspens els tràmits de la reforma la setmana passada arran d'una onada de crítiques d'associacions de jutges i fiscals i també d'institucions europees.

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha negat la major i ha advertit aquest dimarts en roda de premsa que el termini per presentar esmenes a la reforma de la llei no s'ha aturat i que, per tant, la primera de les tres condicions dels conservadors per posar-se a negociar no es dona en aquests moments. Les altres dues són que Podem no entri en les negociacions i que es trobi un sistema que "despolititzi" l'elecció dels vocals del CGPJ.

Així, de moment la posició de Pablo Casado no ha canviat, no hi ha mostres d'un acord imminent i Lesmes continua amb els nomenaments previstos. Tanmateix, aquesta vegada hi ha moltes places que tenen un únic candidat, de manera que les majories que ara té el CGPJ, que no es corresponen amb les del Congrés sorgides de les últimes eleccions, no són tan importants. Hi ha un sol aspirant a la presidència del Tribunal Superior de Justícia de Balears –Carlos Gómez Martínez–, així com en cinc sales d'uns quants tribunals: a la presidència de la sala social del TSJ d'Andalusia –Manuel Martín Hernández-Carrillo–, la sala social del TSJ de Múrcia –Mariano Gascón Valero–, la contenciosa administrativa del TSJ de Navarra –Francisco Javier Pueyo Calleja–, la social del TSJ de Cantàbria –María Mercedes Sancha Saiz– i la social del TSJ d'Astúries –Jesús María Martín Morillo.

On sí que els vocals s'hauran de decantar per algun dels candidats és a la presidència del TSJ de Cantàbria, a la qual aspiren José Luis López del Moral i Luis Acayro Sánchez Lázaro. A la presidència de la sala contenciosa administrativa del TSJ d'Astúries s'hi presenten José Ramón Chaves García i David Ordóñez Solís, i a la presidència de l'Audiència Provincial d'Ourense Ana del Carmen Blanci Arce i Antonio Piña Alonso.

stats