Governabilitat a l'Estat
Política 17/02/2023

Unides Podem paga els plats trencats de la crisi de la llei del ‘només sí és sí’, segons el CIS

L'espai lila cau un punt i mig respecte al gener, mentre que Sánchez es distancia de Feijóo

3 min
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, durant el ple del Senat

MadridLa crisi de la llei del només sí és sí no ha perjudicat Pedro Sánchez a les enquestes, més aviat el contrari. El Baròmetre del mes de febrer del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), elaborat entre l'1 i l'11 de febrer, atorga 1,9 punts més al PSOE si ara se celebressin unes eleccions generals. Del 30,2% de l'anterior enquesta ara passa al 32,1%, de manera que torna a distanciar-se d'Alberto Núñez Feijóo, que també augmentaria suports: del 28,5% de fa un mes al 29,8%. La proposta dels socialistes per solucionar les rebaixes de penes a agressors sexuals ha marcat el debat polític les últimes setmanes i podrien veure's beneficiats en detriment d'Unides Podem, que perdria 1,5 punts respecte al gener. Del 14,2% que havia registrat, una xifra que el CIS no li havia atorgat en tota la legislatura, ara cauria fins al 12,7%. Vox es manté amb un 10% d'intenció de vot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a les forces minoritàries, Cs cau gairebé un punt (del 2,9% al 2%) en ple embolic del procés de primàries que va mantenir Inés Arrimadas com a cara visible del partit. El mateix percentatge l'obté ERC, que perdria dues dècimes respecte a un mes enrere. Junts retrocediria tres dècimes, fins a l'1,1%; i la CUP i Més País caurien dues dècimes, fins al 0,5% i el 0,7%, respectivament. Pel que fa als partits bascos, EH Bildu se situa tres dècimes per sobre del PNB (1,1% i 0,8% respectivament), de manera que els abertzales guanyen terreny als nacionalistes bascos, amb els quals empataven a 0,8% al CIS de fa un mes.

Com és tradició al Baròmetre, la persona preferida per a la presidència del govern espanyol no és cap dels líders polítics actuals (28%), mentre que el 22,5% trien Sánchez, el 17,2% Feijóo, i el 9,5% la líder d'Unides Podem, Yolanda Díaz. Tanmateix, la ministra de Treball és, de nou, la més ben valorada, amb un 4,9, per sobre dels líders del PSOE i el PP, que obtenen un 4,3. El cap de files de Més País, Íñigo Errejón, es manté amb un 4; Arrimadas puja una dècima, fins al 3,4, i el president de Vox, Santiago Abascal, en baixa una, fins al 2,7.

Valoració de líders

Nota mitjana sobre 10

Yolanda Díaz

UP

4,9

=

Pedro Sánchez

PSOE

4,3

-0,1

Alberto N. Feijóo

PP

4,3

=

Íñigo Errejón

Més País

4,0

=

Inés Arrimadas

Cs

3,4

+0,1

Santiago Abascal

Vox

2,7

-0,1

Font: CIS febrer del 2023 / Gràfic: ARA

Valoració de líders

Nota mitjana sobre 10

Yolanda Díaz

UP

4,9

Alberto N. Feijóo

PP

4,3

Pedro Sánchez

PSOE

4,3

Íñigo Errejón

Més País

4,0

Inés Arrimadas

Cs

3,4

Santiago Abascal

Vox

2,7

Font: CIS febrer del 2023 / Gràfic: ARA

Valoració de líders

Nota mitjana sobre 10

Yolanda Díaz

UP

4,9

Alberto N. Feijóo

PP

4,3

Pedro Sánchez

PSOE

4,3

Íñigo Errejón

Més País

4,0

Inés Arrimadas

Cs

3,4

Santiago Abascal

Vox

2,7

Font: CIS febrer del 2023 / Gràfic: ARA

Unides Podem, cara i creu

Si el director del CIS, José Félix Tezanos, ja va introduir preguntes sobre el xoc a la cúpula judicial al Baròmetre anterior, ara també en fa sobre la qüestió que ha marcat les últimes setmanes a nivell polític. El càstig a Unides Podem en intenció de vot contrasta amb el fet que 3 de cada 10 enquestats creuen que l'espai lila és el partit que més està fent per a la igualtat (32%). Ho pensen els votants dels partits d'esquerres i sobiranistes, així com els del PSOE, dels quals un 37,7% creuen que és el seu partit i un 37,4% Unides Podem. Ara bé, també un 10,2% consideren que l'espai lila és el que està fent menys, sobretot perquè així ho assenyalen els votants de la triple dreta. Un 18,1% donen el mèrit al PSOE –sobretot per l'efecte del que opinen els seus votants– i un 52,8% assenyalen Vox com la formació que menys contribueix a l'adquisició de drets i oportunitats per part de les dones. El 92,8% de tots els consultats veuen un "problema preocupant" la violència masclista i, d'aquests, el 89,7% creuen que caldria fer més.

D'aquest majoritari grup de la població, el 20% aposten per més educació sexoafectiva i valors d'igualtat a les escoles i a la família. Aquesta és la via que clarament més agrada als votants d'Unides Podem, Més País, ERC, EH Bildu, la CUP i Cs, mentre que els del PSOE i Junts majoritàriament volen fer compatible això amb l'enduriment de les penes a les lleis, que és la solució que trien el 19% del total d'enquestats. Aquesta és l'opció preferida pels votants del PP i de Vox. En tercer lloc, l'11% del global de consultats destaca protegir i donar més suport a les víctimes i un 8% modificar i millorar la llei del només sí és sí.

stats