Política 25/05/2015

CiU fa un balanç "positiu amb clarobscurs" del 24-M i congela el debat sobre si mantenir el 27-S

Espadaler admet que Unió "no pot obviar" la derrota a Barcelona a l'hora d'aprovar el seu full de ruta

Roger Mateos
2 min
Lluís Corominas i Ramon Espadaler, durant la roda de premsa d'aquest dilluns. / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl secretari general de CiU, Ramon Espadaler, i el secretari general adjunt de la federació nacionalista, Lluís Corominas, han fet aquest dilluns un "balanç positiu" però "amb clarobscurs" de les eleccions municipals. Tot i complir l'objectiu de repetir com a primera força municipalista a Catalunya en vots i en regidors, han reconegut que la pèrdua de l'alcaldia de Barcelona a mans d'Ada Colau representa un cop.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les direccions de CDC i d'Unió s'han reunit aquest dilluns al matí per analitzar els resultats de les eleccions municipals. Segons Espadaler i Corominas, a cap de les dues reunions s'ha debatut si el president de la Generalitat, Artur Mas, ha de mantenir o no el seu compromís de convocar eleccions al Parlament el 27 de setembre. Unió, a més, ha de votar en una consulta interna el seu full de ruta sobiranista el 14 de juny. Espadaler, secretari general d'Unió, ha indicat que "no es pot obviar" el resultat de Barcelona a l'hora de confegir aquest full de ruta dels democristians.

Ja abans de les eleccions, dirigents de Convergència advertien que en cas que Xavier Trias fos desbancat per Ada Colau, el procés sobiranista quedaria tocat i fins i tot alguns defensaven en tal cas replantejar la data electoral del 27 de setembre. La cúpula d'Unió, amb Josep Antoni Duran i Lleida, també s'inclinava ja abans del 24-M per esgotar la legislatura. Espadaler ha apuntat que en tot cas el debat sobre les plebiscitàries s'haurà d'analitzar en un futur proper, però no ara, amb els resultats de les municipals encara calents sobre la taula i amb molts ajuntaments i ens supramunicipals pendents de pactes. "Ja farem en el seu moment els altres debats subsegüents", ha sentenciat Corominas.

L'anàlisi que sí que han volgut fer les cúpules d'un i altre partit és la de com ha quedat el mapa polític municipal. Espadaler ha recordat que CiU s'havia marcat dos objectius: mantenir-se com a primera força en vots i regidors com el 2011 i retenir l'alcaldia de Barcelona. El primer dels reptes s'ha assolit, i per això en fan una valoració positiva. Però Espadaler ha reconegut que els "preocupa molt particularment el gruix importantíssim d'ajuntaments i altres ens municipals" on no tenen majoria absoluta i on caldran pactes.

El got mig ple

Corominas ha destacat que, malgrat el mal regust de Barcelona, CiU pot presumir de seguir sent la força més votada, amb més diferència de vots sobre el segon, el PSC, que el 2011. És la força amb més regidors (3.349), "mil més que la segona força política". I ja d'entrada compta amb 344 alcaldies on governarà amb majoria absoluta. A més, CiU ha guanyat "a les quatre circumscripcions en números absoluts, cosa que no havia passat mai", ha remarcat Corominas. També ha volgut subratllar que en comparació amb les últimes eleccions, les europees de l'any passat, CiU cau només del 21,9 al 21,5% dels vots, mentre que "ERC ha caigut 7 punts percentuals".

Han estat unes eleccions, segons Corominas, on "tots els partits polítics anaven en contra de CiU". "Érem l'enemic a batre perquè governem a la Generalitat i a la majoria d'institucions municipals i supramunicipals", ha afegit.

stats