ESTRUCTURES D'ESTAT
Política 27/02/2015

CiU i ERC ja han pactat les esmenes sobre estructures d'estat per evitar el fre del Consell de Garanties

El nou text preveurà la normativa per adoptar les noves competències, però sense atribuir-se-les encara

Efe
1 min
Diputats de CiU i ERC, després de segellar les esmenes / ACN

BarcelonaCiU i ERC ja han pactat la modificació de les seves esmenes a la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat del 2015 que tenen com a finalitat implantar les denominades "estructures d'estat" per adaptar-les als criteris que assenyala el Consell de Garanties Estatutàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest consell va donar a conèixer dijous un dictamen en el qual es pronuncia en contra cinc esmenes pactades entre ERC i CiU que tenien com a finalitat començar a implantar estructures d'estat en considerar-les inconstitucionals i no emparades per l'Estatut.

En canvi, el Consell de Garanties ha avalat l'esmena 429 en el fet que es preveu la creació de l'Agència Catalana de la Seguretat Social, i també el tercer paràgraf de l'esmena 428 (sobre control d'estructures estratègiques).

Segons han indicat aquest migdia fonts de CiU i ERC, la modificació de les cinc esmenes frenades pel Consell de Garanties consisteix a aplicar el mateix principi que ha estat admès per crear l'Agència Catalana de la Seguretat Social.

Aquest principi, han explicat, consisteix en preveure plans directors o lleis que no executin directament les noves competències que s'autoatribueix la Generalitat, sinó que es limitin a "planificar-les i a deixar-les preparades però sense aplicació fins que no s'iniciï la transició nacional cap a la independència", segons han apuntat les mateixes fonts.

Les esmenes modificades han de ser presentades davant el Registre del Parlament com a màxim dimarts a fi que el ple de dijous i divendres puguin ser votades i aprovades definitivament en el marc del debat sobre els Pressupostos de la Generalitat per a 2015 i la seva llei d'acompanyament.

stats