Política 18/09/2012

CiU, ERC i ICV demanen a Europa un full de ruta per a un eventual procés d'independència

També defensen la importància de "donar seguretat jurídica a les inversions internacionals i europees"

Acn
2 min
Els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV) i Oriol Junqueras (ERC), en una roda de premsa al Parlament de Catalunya.

Brussel·lesCiU, ERC i ICV demanen a la Comissió Europea que estableixi "un full de ruta democràtic i transparent per a un eventual procés d'independència de Catalunya". Els eurodiputats Ramon Tremosa, Ana Miranda −en representació del republicà Oriol Junqueras− i Raül Romeva han presentat plegats aquest dimarts una pregunta parlamentària en què reclamen a José Manuel Durao Barroso que, en cas de secessió, "es garanteixin els drets democràtics i polítics dels catalans, que són europeus, i dels ciutadans europeus amb nacionalitat no espanyola que resideixen a Catalunya".

Convergència, Esquerra i Iniciativa també defensen la importància de "donar seguretat jurídica a les inversions internacionals i europees"."És evident que, al cor de la UE, s'ha posat en marxa un procés democràtic, inclusiu i europeista que gira cap a posicionaments independentistes i que compta amb un suport massiu de la població", proclamen els tres eurodiputats. Tremosa, Junqueras i Romeva informen la CE que "entre un milió i mig i dos milions de ciutadans es van manifestar l'11 de Setembre passat a Barcelona a favor de la independència de Catalunya", i pronostiquen que "hi ha la possibilitat que es convoqui, en un futur, un referèndum d'autodeterminació".

CiU, ERC i ICV pregunten a la CE si "un referèndum democràtic d'autodeterminació en una regió europea és conforme als principis democràtics del Tractat de la UE" −i citen, en concret, els articles 2 i 10−. Tremosa, Junqueras i Romeva recorden que "el dictamen del Tribunal Internacional de Justícia sobre la declaració d'independència unilateral de Kosovo estableix que el principi democràtic està per davant del d'integritat territorial", i demanen a la CE si "pel bon funcionament de la UE li pertocaria establir un full de ruta democràtic i transparent per a un eventual procés d'independència de Catalunya".

En la pregunta parlamentària, Convergència, Esquerra i Iniciativa demanen que es doni "seguretat jurídica també a les inversions internacionals i europees a Catalunya, especialment pel fet que aquest territori europeu integra el mercat comú i la zona euro", i més encara "tenint en compte la greu crisi econòmica que pateix la UE".

stats