El CEO mostra un aval de mínims al govern de Torra

El 62% dels catalans valida l’actuació de l’executiu tot i que la nota mitjana que rep és només un 4,66

RUTH PÉREZ CASTRO, GERARD PRUNA

Aprovat justet per al Govern. Aquesta és la conclusió de l’enquesta sobre percepció de les polítiques públiques i valoració del Govern que va difondre divendres el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) i que estableix que, malgrat que un 62% dels catalans valida l’actuació de l’executiu català, la nota mitjana que rep el gabinet que lidera Quim Torra és de només un 4,66. Una paradoxa que s’explica bàsicament per la baixíssima puntuació que donen al seu gabinet els ciutadans que el suspenen i que suposa la nota més baixa rebuda per un executiu català en les tres edicions que fins ara ha fet el CEO d’aquesta enquesta.

Penalitza l’executiu català que un 15,7% dels 1.600 enquestats -que es van consultar entre el 22 de novembre i el 20 de desembre del 2018- puntuïn amb un 0 la feina feta fins ara pel Govern. Això vol dir que gairebé la meitat dels catalans que suspenen la gestió del gabinet de Torra ho fan amb la nota més baixa possible. En canvi, en el cantó dels que sí que aproven la feina de l’executiu la gran majoria ho fa per la mínima. Un 22,1% puntua la gestió del Govern amb un 5 i un 16,2% amb un 6, mentre que només un 3,9% dels enquestats situa la nota de la Generalitat en el 9 i el 10.

Si es desgrana la qualificació per partits, la nota més alta a l’executiu la donen els ciutadans que diuen haver votat Junts per Catalunya a les últimes eleccions, amb un 6,17, mentre que entre els votants d’ERC, l’altre partit del Govern, la nota mitjana baixa fins al 5,82. Tots els grups de l’oposició, en canvi, suspenen la feina feta fins ara per Torra. De fet, només entre els votants de la CUP la valoració de la feina feta pel Govern frega l’aprovat (un 4,78), mentre que la puntuació mitjana és més negativa entre els del PSC (3,66), Catalunya en Comú Podem (3,37), Ciutadans (2,97) i el PP (1,93).

Tot i que la majoria dels enquestats aproven la gestió feta fins ara pel Govern, l’escepticisme sobre què serà capaç de fer aquest executiu per resoldre els problemes de Catalunya s’imposa. Així, un 53,1% dels ciutadans que han participat en el sondeig considera que el Govern “no sap com resoldre els problemes del país”, mentre que el 38,4% defensa que l’executiu “sap com resoldre els problemes del país però necessita temps”, i només un 3,8% opina que ja “els està resolent”. Destaca que fins i tot un de cada tres votants d’ERC (el 34,8%) i un de cada quatre dels de JxCat (el 26,4%) creu que el govern del qual formen part els partits que van votar no sap com resoldre els problemes.

Pel que fa les polítiques públiques, l’àrea en què la Generalitat rep una millor nota és infraestructures, seguida de transport públic, cultura, política lingüística i ensenyament. També està ben valorat en la defensa dels drets civils i la llibertats, un apartat nou en l’enquesta (5,41). En canvi, la pitjor nota és per a la gestió del Govern en la lluita contra la temporalitat dels contractes (3,53), l’habitatge (4) i la lluita contra l’atur (4,16). Tot i la baixa nota en algunes àrees, hi ha més enquestats (49,9%) que creuen que s’ha de prioritzar resoldre el conflicte amb l’Estat, davant del 44,3% que creuen que s’ha de prioritzar la gestió.

Tot i l’aval de mínims a l’executiu de Torra, l’enquesta evidencia que un 47,7% dels enquestats té una imatge positiva de la Generalitat; un 24,9%, bastant negativa, i només un 7,8%, molt negativa. Una valoració que és pràcticament oposada a l’analitzar l’administració estatal, de la qual un 26,1% dels enquestats té una imatge positiva; un 36,9%, bastant negativa, i un 15,4%, molt negativa.

L’atur, el principal problema

L’enquesta també transmet una imatge sociològica dels catalans. Així, el gruix dels enquestats s’autoubiquen en l’espai del centreesquerra i es mostren dividits pel que fa l’eix nacional: un 41,2% es considera tan català com espanyol, mentre que un 21,2% es mostra més català que espanyol i un 22,5%, només català. Tanmateix, les relacions entre Catalunya i Espanya són la tercera preocupació dels catalans (29,4%) per darrere de l’atur i la precarietat laboral (31,3%) i la insatisfacció amb la política (un 30%).