Política 24/07/2019

Ciutadans ja accepta que negocia amb Vox a Madrid

La triple dreta mira d’emular el pacte de Múrcia

Germán Aranda
3 min
El líder de Cs a la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, ahir al Parlament autonòmic.

MadridL’equilibrisme de Ciutadans per pactar amb Vox indirectament i sense que ho sembli gaire està més a prop de tenir èxit a la Comunitat de Madrid. La fórmula utilitzada a Múrcia pot servir per fer presidenta la popular Isabel Díaz Ayuso. Es tracta d’un acord amb el PP que incorpora algunes de les exigències de Vox, acceptades verbalment per Cs, però eliminant o rebaixant aquelles que suposen retrocessos de drets per a immigrants sense papers o el col·lectiu LGTBI. A les dues comunitats Vox accepta, tot i l’acord, continuar a l’oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cs evitarà que hi hagi un document amb les firmes dels tres partits que el persegueixi com a prova de l’acord d’un partit que es defineix com a liberal amb la ultradreta. Però si després de les eleccions autonòmiques i municipals va assegurar per activa i per passiva que no pactaria amb el partit de Santiago Abascal, ara ja no pot negar les concessions necessàries que està fent per obtenir el seu suport. Per molt que les faci de manera indirecta a través del PP, que no s’avergonyeix de sortir a les fotos ni als documents amb Vox.

Els equilibris de Cs

Ahir, el líder de Ciutadans a Madrid, Ignacio Aguado, va rebutjar el document que va fer públic Vox amb les exigències programàtiques per donar el seu vot a la investidura de la popular perquè “no és assumible”, i el va considerar “un retrocés”, en declaracions a Efe. Però el mateix Aguado va assegurar: “Si Vox té alguna proposta, alguna alternativa, alguna cosa sigui compatible amb l’acord signat amb el PP i que permeti desbloquejar aquesta situació, estic disposat a escoltar-la igual que ho estava fa 16 dies”. Aquesta frase és ja del tot incompatible amb l’afirmació que el partit taronja no negocia amb Vox.

Per arribar a la confluència d’interessos, Díaz Ayuso va proposar ahir mateix un nou document que posi en comú els tres programes per tal que s’assembli més al document assolit a Múrcia, on el popular Fernando López Miras ha de ser investit demà. Ahir Miras va defensar en el seu discurs al ple el concepte “violència intrafamiliar”, que van acceptar incorporar al seu acord per a la regió. Es tracta d’una expressió feta servir per Vox per qüestionar l’existència de la violència de gènere, però els populars han trobat una manera de fer-la coexistir. “La violència de gènere és inadmissible i hi hem de lluitar en contra amb totes les nostres forces. No farem ni un pas enrere, però, amb la mateixa força, hem de lluitar per defensar els nens, la gent gran i les persones febles a la llar”. És més, va assegurar que agraïen a Vox “que hagi insistit en la lluita contra altres formes de violència que són igualment inadmissibles”.

Un altre dels punts controvertits de l’acord és el que defensa que els pares puguin excloure els seus fills de tallers i xerrades d’educació sexual i de gènere a les escoles i instituts d’acord amb les “conviccions morals de la família”. Miras es va preguntar “per què algú pot negar-se que els pares siguin informats i puguin decidir sobre el tipus d’educació moral que reben els fills”, i ho va equiparar a les excursions. Amb aquest últim punt, de fet, Ayuso es va avançar a les exigències de Vox i ja el va incorporar maquillat al primer acord de govern amb Cs. A Múrcia, Vox també havia demanat derogar les lleis d‘igualtat LGTBI, però Miras va qualificar-ho de “línia vermella que no es pot ultrapassar”. La ultradreta, però, ja marca agendes de govern.

stats