Política 31/05/2018

Ciutadans segueix demanant que s’allargui el 155

Millo acusa Torra d'ignorar-lo

Mireia Esteve
2 min
La líder de Ciutadans Inés Arrimadas al Parlament.

BarcelonaMalgrat l’últim moviment del president de la Generalitat, Quim Torra, per tirar endavant un Govern efectiu -va prescindir dels consellers presos i exiliats-, Ciutadans no es creu que el nou executiu català respectarà la legalitat. Per això, ahir la líder de la formació taronja a Catalunya, Inés Arrimadas, va demanar que es mantingui l’article 155 per garantir que “s’apliqui la Constitució” a Catalunya. “Torra seguirà desafiant la legalitat en totes les decisions que adopti i superarà Puigdemont, perquè vol crear un Parlament paral·lel independentista i recuperar les lleis suspeses pel TC”, va assegurar ahir Arrimadas en una entrevista a Antena3. Un escenari al qual creu que només es pot fer front a través d’un pacte entre PP, PSOE i Ciutadans: “Els constitucionalistes podem arribar a un acord per garantir que no s’incompleix la Constitució”. La tesi la va refermar ahir el líder estatal de la formació, Albert Rivera, que va demanar “estendre el 155”. Ciutadans fa setmanes que es vol erigir com l’únic del bloc constitucionalista que pot garantir que l’independentisme no torni a aixecar el cap, a més de posar en evidència que l’estratègia de Rajoy no ha funcionat per apagar les aspiracions independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però l’executiu espanyol de moment manté el compromís d’aixecar el 155 un cop el nou Govern comenci a caminar, sempre que Torra no repeteixi “el camí d’abans”, en paraules d’Enric Millo davant dels empresaris del Círculo Ecuestre. Llavors, va reblar el delegat del govern espanyol, tornaran a suspendre l’autonomia, una advertència que podria quedar en res si la moció de censura fa caure el govern del PP.

La Moncloa fa temps que treu pit de l’aplicació del 155 i ho considera un “precedent i un procediment que quedarà per al futur si fos necessari”, va avisar Millo. Una de les victòries de les quals es va vantar el delegat del govern espanyol ahir va ser el canvi en els departaments que ha fet Torra: “Cap dels que van fer el cop contra la democràcia estarà assegut al consell executiu del Govern”.

Al govern espanyol no li agraden les paraules que de moment ha fet servir Quim Torra per definir l’estratègia del seu nou executiu. Tampoc les seves ofertes de diàleg, perquè creu que no són sinceres. De fet, Millo va explicar ahir que Torra no li havia agafat el telèfon quan havia intentat trucar-lo després del seu nomenament com a president. I va afegir: “Durant la gala del Català de l’Any em va donar l’esquena, no em va donar la mà i no em va anomenar quan va citar les autoritats presents a l’acte”. El delegat espanyol considera que això no són mostres de voler iniciar un diàleg i va qualificar Torra de “maleducat”.

El diàleg que demana el govern espanyol ha d’estar dins el marc legal i constitucional actual, tal com ha reiterat Rajoy diverses vegades. Ahir, Millo va afegir, a més, que tampoc acceptaran cap oferta d’un Govern que busqui “el xoc permanent”. Amb tot, Quim Torra demana que s’obri una taula de negociació “sense condicions”.

stats