Política 22/05/2019

Collboni acusa Colau de desatendre els veïns i ofereix l'experiència del PSC a Barcelona com a alternativa

Bonet afirma que amb el govern dels comuns "hem patit el mal de creure que tens la solució"

Marc Toro
3 min
Bonet i Collboni, avui

Barcelona"Ada no ha hecho nada". L'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, repeteix a cada ocasió que té el que assegura que li diuen els veïns de Barcelona quan els pregunta per la gestió dels comuns al capdavant de l'Ajuntament. El socialista és conscient que es disputa amb Ada Colau una gran bossa de votants, especialment als barris més populars, i aquest dimecres, en plena recta final de la campanya, ha recuperat un cop més la frase per acusar l'alcaldessa d'haver-se passat quatre anys "tancada al despatx". "Quan representes un bon govern estàs al carrer, parles amb la gent, veus els problemes en primera persona i les necessitats reals", ha dit en un acte a Gràcia, on ha reivindicat l'experiència socialista a Barcelona com a alternativa a la desatenció als veïns que atribueix a Colau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Collboni ha llançat aquest missatge el mateix dia que els exalcaldes socialistes de Barcelona i diversos regidors i exregidors han signat un manifest de suport a la seva candidatura. El text, que demana que es recuperi la manera de fer del PSC a la ciutat, assenyala Collboni com el que "representa millor el llegat dels governs socialistes" i assegura que l'alcaldable "farà diàleg" i "és l'únic capaç de girar full del conflicte del procés independentista". En l'acte de Gràcia, la número dos de la llista, Laia Bonet, ha deixat clar precisament que "Barcelona només es pot governar des del diàleg" i ha afirmat que l'independentisme i els comuns "no estan representant Barcelona".

Segons la candidata socialista, els uns volen "subordinar" la ciutat al Procés i els altres s'han deixat "arrossegar" per la mateixa lògica. Afirmant que cap de les dues opcions està "prioritzant" la ciutat, ha acusat Colau i l'espai que ara representa JxCat d'haver trencat "el pacte amb la ciutadania" que van teixir els socialistes fa dos mandats. "Amb Colau hem patit el mal de creure que tens la solució", ha afegit, i ha reivindicat que la solució passa per fer tornar els socialistes al govern de la ciutat. Collboni, amb tot, ha presentat les mesures que tirarà endavant en els cent primers dies si aconsegueix arribar a l'alcaldia, i ha atribuït a la deixadesa del govern actual problemes de la ciutat com la "crisi de seguretat".

El candidat, que promet "més policia" per abordar aquest aspecte, ha garantit que si és alcalde convocarà de manera "immediata" la Junta Local de Seguretat per acordar el reforç urgent d'operatius a Ciutat Vella i els barris del Besòs i planificar un estiu que preveu "complicat" en matèria de seguretat. També ha insistit que exigirà a la Generalitat més efectius dels Mossos -una reivindicació que Colau ja havia fet però que no va aconseguir- i ha deixat clar que aquesta no serà l'única cosa que demani al Govern Torra. "Li reclamarem el deute social que té amb Barcelona, que són deu CAPs, 7 residències per a gent gran i 40 milions en escoles bressol", ha explicat.

El seu pla dels 100 primers dies també inclou demanar a l'Estat (i aquí presumeix de l'aliança amb el PSOE) que abordi les infraestructures pendents a la ciutat. Pel que fa a l'altre gran tema de campanya, el de l'habitatge, ha promès iniciar els tràmits administratius per a la construcció d'habitatge públic als 82 solars buits de Barcelona. Mesures com aquesta, ha dit, només es poden fer des de les "tres garanties" que vincula a la seva candidatura: progressisme, bon govern i no subordinació al Procés.

"Valls no pot estimar Barcelona perquè no la coneix"

Conscient que en aquesta última variable competeix per la dreta amb Cs, no s'ha estat de llançar un dard a Manuel Valls, al qual ha retret que hagi vingut a viure a la ciutat fa deu mesos per "provar fortuna". "No pots estimar de veritat una cosa que no coneixes, i hi ha candidats que no poden estimar Barcelona perquè no la coneixen", ha reblat. Collboni està convençut que arriba a la recta final de campanya amb un avantatge notable sobre la llista de l'ex primer ministre francès, i el que no té tan clar, basant-se en les enquestes, és que pugui superar Colau, que es disputa els dos primers llocs amb Ernest Maragall (ERC). Per mirar de retallar distàncies, el socialista celebrarà aquest dijous l'acte central de campanya al costat de Pedro Sánchez a l'antiga fàbrica Fabra i Coats de Sant Andreu, allà on el 2015 els comuns van celebrar la seva victòria electoral.

stats