Política 24/12/2019

Un col·lectiu d’advocats insta a aplicar “ja” el tercer grau als presos polítics

Remarquen que el Suprem no va establir en la sentència la restricció d’haver complert la meitat de la condemna per accedir al tercer grau

X.t.
2 min
Imatge dels presos polítics arribant a Lledoners després del judici de l’1-O.

BarcelonaLa sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat d’Oriol Junqueras ha tingut un impacte directe també en el debat sobre el permisos dels presos polítics. La Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, que es va constituir durant el referèndum de l’1-O per assessorar jurídicament els presidents dels col·legis electorals, s'ha afegit aquest dimarts al debat i ha demanat al Govern que apliqui “ja” el tercer grau als “presos polítics”. En un comunicat, la plataforma de juristes considera que el tercer grau no és cap “benefici penitenciari” sinó la “manera” de complir la pena. La coordinadora recorda que la Generalitat té competència en l’execució de la legislació de l’Estat en matèria penitenciària, i que la llei vigent preveu la possibilitat d’accedir al tercer grau sense necessitat d’haver extingit una quarta part de la condemna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els seus signants, l’Associació Drets, el Comitè René Cassin, Juristes pels Drets Humans del Maresme, l’Associació Atenes - Juristes pels Drets Civils, i l’Associació d’Advocats d’Osona en Defensa dels Drets Humans, també remarquen que el Suprem no va establir en la sentència la restricció d’haver complert la meitat de la condemna per accedir al tercer grau. A l’espera que la direcció de Serveis Penitenciaris validi o rebutgi -té dos mesos per fer-ho- el segon grau que van fixar les juntes de tractament de les presons on estan reclosos els líders independentistes, la pressió al Govern creix. L’exconseller Jordi Turull va avisar diumenge que seria “incomprensible i dolorós” que la Generalitat no els donés el tercer grau després del pronunciament de la justícia europea. “¿Algú entendria que sigui la Generalitat la que digui que ha d’estar tancat a la presó quan a Europa li diuen que té immunitat?”, va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio.

stats