Política 04/06/2019

La comissió de defensa de l'ICAB denuncia l'actitud "autoritària, discriminatòria i repressiva" de Marchena

La junta de govern del Col·legi d'Advocats respon que en "cap moment ha deixat de vetllar pel dret a defensa" al judici de l'1-O

Acn
3 min
Manuel-Marchena-esquerra-fotografia-imatge_2124397602_58231799_1707x800

BarcelonaLa comissió de defensa de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) ha carregat contra l'actitud "autoritària, discriminatòria i repressiva" de Manuel Marchena durant el judici al Tribunal Suprem, que s'ha vist agreujada, diu, en les últimes setmanes. La comissió ha criticat les formes del president del tribunal amb les defenses i amb els testimonis de descàrrec, que contrasta amb la "insòlita permissivitat" amb què s'ha comportat amb els de l'acusació. Aquest grup també ha aprofitat per criticar que la junta de govern del Col·legi no hagi volgut fer seguiment del judici, i la junta ha contestat negant que no hagi vetllat pels seus advocats i desmarcant-se de les opinions de la comissió sobre la vista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat, el tercer que fa sobre el judici, la comissió critica "l'exhibició de gestos i expressions d'incomoditat o d'ostensible incredulitat" per part d'alguns membres del tribunal quan declaraven testimonis de la defensa. En canvi, ha destacat la "complaença" amb què el president ha permès que policies nacionals i altres testimonis de càrrec fessin tot tipus de valoracions quan contestaven preguntes de les acusacions però "aparentessin ser víctimes d'una sobtada pèrdua de memòria" quan era el torn de les defenses.

Així, recorda algunes de les expressions que han fet servir els testimonis de càrrec, com ara "massa", "muralles humanes", "mirades d'odi", "tumults" o "actituds agressives". El comunicat fa especial referència a la compareixença de Daniel Baena, tinent coronel de la Guàrdia Civil, que va parlar de "període insurreccional" o "polvorí" sense ser interromput.

En canvi, "el capteniment autoritari del president i la seva predisposició hostil als plantejaments ideològics independentistes" es va manifestar especialment, diuen els advocats, amb la declaració de l'advocat Lluís Matamala, que va demanar declarar en català, i amb el de la filòsofa Marina Garcés. També ha fet referència a l'actitud de Marchena amb les defenses, especialment a "l'hostilitat i el menysteniment" respecte als advocats de Jordi Cuixart.

Declaracions "preparades i sovint contradictòries"

El document també fa esment de la decisió de deixar per al final el visionament de vídeos o imatges, impedint que la defensa pogués contrastar declaracions testificals amb proves gràfiques. Això, diuen, ha provocat un "dany irreparable al dret de defensa", perquè desenes de testimonis de l'acusació han pogut prestar sense ser contradits unes declaracions "manifestament preparades, amb respostes uniformes guarnides amb els mateixos adjectius i freqüentment contradictòries amb altres declaracions anteriors o amb l'evidència de les imatges d'un vídeo".

D'altra banda, la comissió de defensa de l'ICAB ha lamentat que la junta de govern del Col·legi no hagi volgut fer seguiment d'aquest judici, tenint en compte que és el "més important de les darreres dècades", no només per les seves implicacions polítiques i jurídiques, sinó també per "l'afectació del dret de defensa dels acusats i la necessària garantia en el seu exercici per part dels advocats que hi intervenen, la majoria amb col·legiació a Barcelona".

La Junta de Govern es torna a desmarcar

En un comunicat posterior, la junta de govern ha assegurat que "en cap moment ha deixat de vetllar pel dret de defensa" exercit pels seus col·legiats, i subratlla que la nota de premsa feta pública per la comissió de defensa és "aliena a la realitat". Després d'insistir que les opinions expressades en la nota "en cap cas representen l'opinió de la junta", assegura que ha tingut contactes permanents amb els advocats que estan treballant en el judici del Suprem, i per això "no admet que se li imputi una manca de compliment de les normes col·legials relatives a la tutela del dret de defensa, ja que no s'ajusta a la realitat".

stats