Política 02/07/2015

La comissió del frau acorda de nou portar a la Fiscalia les incompareixences de Montoro i Fernández Díaz

Les conclusions de la comissió es votaran el 17 de juliol

Acn
2 min
David Fernández, a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal / PERE TORDERA

BarcelonaLa comissió d'investigació sobre el frau i l'evasió fiscals i les pràctiques de corrupció política ha tornat a acordar amb l'únic vot en contra del PPC que s'elevi a la mesa del Parlament les incompareixences dels ministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz perquè es remetin a Fiscalia per un possible delicte de desobediència. Els dos ministres i altres càrrecs de l'Estat han estat cridats per tercera vegada a comparèixer a la comissió i no ho han fet, reiterant prèviament la seva negativa al seu president, David Fernández. Durant la sessió s'ha aprovat el calendari de presentació i votació de les conclusions de la comissió: els grups les hauran de registrar el 14 de juliol i es votaran el 17.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Incompareixences a la comissió

Després que la mesa del Parlament instés la comissió d'investigació a tornar a convocar per tercer cop els càrrecs que no havien volgut comparèixer especificant l'objectiu de la seva compareixença, set persones han tornat a ser convocades però han tornat a rebutjar venir al Parlament emparant-se en un informe del Consell d'Estat. Es tracta del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz; el d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro; el cap de gabinet del president el govern espanyol, Jorge Moragas; el director general de la policia, Ignacio Cosidó; el director del CNI, Félix Sanz; el comissari en cap de la UDEF, Manuel Vázquez, i el director d'inspeccions de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària.

A la vista d'aquestes incompareixences, la comissió ha tornat a votar que s'elevi el cas a la mesa del Parlament perquè aquesta ho remeti a Fiscalia. Han votat a favor tots els grups menys el PPC, que ho ha rebutjat.

L'article 59.3 del reglament del Parlament estableix que si la persona convocada a una comissió d'investigació desatén voluntàriament el requeriment de comparèixer, la mesa n'ha de donar compte al Ministeri Fiscal, als efectes de substanciar la responsabilitat penal que hi pugui correspondre. En la notificació inicial, se l'ha d'advertir d'aquesta possible responsabilitat penal.

La votació de les conclusions

D'altra banda, els grups han aprovat per unanimitat que el dimarts 14 de juliol a les 12 hores acabi el termini per registrar les conclusions de la comissió, deixant fins dijous a la mateixa hora el termini per introduir transaccions. Divendres 17 es produirà el debat i aprovació de les conclusions en comissió, que s'elevarien a l'últim ple de la legislatura, del 22 i 23 de juliol.

stats