De la reprovació de Pujol a "l'empara del Govern" als negocis del clan: quines són les conclusions de la comissió?

El PP, ERC, PSC, ICV-EUiA han votat a favor de la "imprescindible reprovació" de l'expresident de la Generalitat per la fortuna oculta. La comissió del frau també envia a la fiscalia les compareixences del cas Método 3 per un possible delicte de fals testimoni

Després d'una farragosa votació gairebé punt per punt, la comissió del frau fiscal del Parlament ha aprovat reprovar l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol per la seva fortuna oculta a l'estranger. El PP, ERC, PSC i ICV-EUiA han votat a favor de la proposta del PP, la CUP s'ha abstingut i CiU ha votat en contra de la "imprescindible reprovació de l'expresident per haver mantingut amagats a les autoritats tributàries, i sense tributar durant 34 anys, uns recursos en entitats bancàries a l'estranger". En una conclusió del PP i de la CUP, els cupaires sí que han votat a favor de la reprovació. 

Això no significa que el Parlament hagi reprovat Pujol, sinó que el dictamen final de la comissió inclourà aquesta proposta, que s'haurà de debatre i aprovar la setmana que ve durant el ple. Aquesta és només una conclusió del centenar de punts que s'han aprovat com a conclusions de la comissió del frau fiscal.

En aquesta línia, també ha tirat endavant una conclusió de Ciutadans (amb els vots de C's, PP, PSC i ICV-EUiA, l'abstenció d'ERC i la CUP i el vot en contra de CiU) que afirma que Pujol "mereix una reprovació especial" perquè no ha deixat clar per què ha trigat tant de temps a confessar la fortuna oculta i per no haver pagat l'impost de successions d'una casa a Premià de Mar.

Encara sobre Pujol, ha prosperat un punt d'ICV-EUiA que demana a la família Pujol una "actitud ètica de col·laboració per esclarir la veritat", atès que creuen que la compareixença a la comissió no ha esclarit els dubtes sobre l'origen de la fortuna. Així, la comissió demana tots els documents en relació a la renda, patrimoni i participacions en societats des de 1980, així com que s'aixequi el secret bancari, un punt que ERC, C's i PP també demanaven a les seves conclusions.

La Camarga, a la fiscalia

La comissió també ha aprovat portar a la Fiscalia les compareixences del cas de La Camarga, "on es va fer evident que algun dels testimonis va mentir, tenint en compte la contradicció evident", per veure si a algun dels compareixents (entre ells la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho) se li pot atribuir un delicte de fals testimoni. Era una proposta de la CUP.

El paper de Mas

Artur Mas també és objecte d'algunes de les conclusions. Ha tirat endavant una proposta del PP que assegura que les relacions d'amistat entre els fills de Pujol i alguns polítics durant el pujolisme, com ara amb Artur Mas a la presidència, "poden haver estat aprofitades per generar negocis sota l'empara dels més alts càrrecs del Govern". ERC s'ha abstingut i CiU hi ha votat en contra.

En aquest sentit, s'ha aprovat la conclusió d'ERC que demana a Mas que "denunciï, o que testifiqui, aquelles pràctiques irregulars que hagi pogut observar en membres del seu entorn més immediat".

Més continguts de