Política 02/12/2019

Govern i comuns arriben a un preacord per apujar alguns impostos

Estan acabant de concretar dos trams nous de l'IRPF a partir dels 90.000 euros

Mireia Esteve
3 min
La líder de Catalunya en Comú al Parlament, Jéssica Albiach, observa el president de la Generalitat, Quim Torra, durant un ple.

BarcelonaLes posicions sobre els pressupostos entre el Govern i els comuns es continuen acostant. Tres setmanes després de reprendre les negociacions, la presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú - Podem, Jéssica Albiach, ha afirmat aquest dilluns que hi ha "un cert preacord" amb el Govern en matèria fiscal, és a dir, per apujar alguns impostos. Així, en una entrevista a RAC1, Albiach ha explicat que aquest preacord passa per eliminar -o reduir- algunes bonificacions de l'impost de successions, rebaixar l'IRPF a les rendes més baixes i també incorporar dos trams nous per la part alta de l'impost. I, en aquest punt, ha concretat que treballaven per fer-ho a partir de les rendes de 90.000 euros. Una xifra que també confirmen fonts del departament d'Economia.

Així, Albiach ha detallat que treballen en una proposta de crear un nou tram a partir de 90.000 euros amb un tipus del 23% i un de 120.000 amb un 25%. Per tant, apujar dos punts l'actual retenció. Precisament, aquesta és la proposta que els comuns van fer fa un any en unes negociacions amb l'executiu català que van resultar fallides. En concret demanaven augmentar un 2% els tipus en els trams més alts i, de fet, optaven per crear un tram nou a partir de 90.000 euros. De tota manera, fonts coneixedores de les negociacions asseguren que encara estan acabant de concretar de quina quantitat a quina quantitat anirien aquests dos trams i els tipus que s'hi aplicarien. En aquest sentit, fonts d'Economia confirmen que encara no hi ha un acord tancat.

Un cop superat el 10 de novembre, Govern i comuns es van tornar a asseure a la taula per reprendre les negociacions de cara a l'aprovació d'uns nous comptes de la Generalitat per al 2020. El partit d'Ada Colau posava tres condicions damunt la taula per començar a negociar els pressupostos: modificar l'IRPF i l'impost de successions i augmentar la fiscalitat verda. La conselleria d'Economia, en aquest sentit, s'ha avingut a reformar aquests tres paquets fiscals després d'anys sense tocar-los. Concretament, l'impost sobre la renda fa deu anys que no es reforma, i el de successions, sis.

Tot i aquest preacord en matèria fiscal, els comuns no volen fer volar coloms i asseguren que el Govern encara està "lluny" de contrarestar les retallades dels últims anys. Per això, ara la discussió dels comptes per al 2020 també se centra en la despesa de cada departament. "Estem més a prop del Govern en temes de fiscalitat, però més lluny en la reversió de les retallades", ha afirmat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa. En aquest sentit, ha explicat que volen continuar mantenint reunions sectorials amb el Govern per avançar en aquesta qüestió –la setmana passada van fer les primeres reunions i està previst que les reprenguin aquesta setmana–. De tota manera, Mena ha defensat que el preacord en matèria fiscal és una bona notícia perquè assegura que "la fiscalitat" ha de servir per "redistribuir la riquesa del país" i, per tant, començar a contrarestar les retallades dels últims anys. Jéssica Albiach, però, ha avisat que encara hi ha molta feina per fer en aspectes com les escoles bressol, el transport públic o la dependència.

On els comuns veuen que el Govern s'ha mogut és en el paquet de fiscalitat verda, un dels aspectes primordials a tirar endavant per al partit que lidera Ada Colau. Tot i que encara no hi ha una proposta acabada, fonts de Catalunya en Comú admeten que, ara per ara, la veuen amb bons ulls. A banda dels impostos previstos a la llei del canvi climàtic –sobre les emissions de vehicles, a les empreses contaminants i a les emissions portuàries–, Economia també preveu crear un nou impost verd que encara no ha detallat.

Aquesta setmana la conselleria d'Economia i els comuns tenen previst tornar-se a trobar –la reunió seria entre avui o demà– per intentar continuar acostant posicions. Amb tot, Mena ha criticat que continuen tenint "dificultat" per parlar amb el Govern perquè assegura que no hi ha una posició acordada entre ERC i JxCat. Un retret que també ha fet Albiach en l'entrevista a RAC1: "La negociació és complexa". Per continuar llimant arestes i fent encaixar totes les peces, tots dos actors s'han emplaçat a trobades setmanals.

"Optimistes" amb la investidura

D'altra banda, els comuns també s'han mostrat "optimistes" sobre l'evolució de les converses per a la investidura de Pedro Sánchez. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, confia que en els pròxims dies les negociacions continuïn pel "bon camí" i es "recuperi la confiança" entre el PSOE i ERC. En aquest sentit, Mena ha insistit que la seva formació continua parlant amb "molta gent", però ha volgut mantenir les converses en la "discreció". "Comunicarem el que hàgim de comunicar quan ho hàgim de fer", ha afirmat. La mateixa setmana que s'han de reunir els socialistes amb ERC i JxCat, Mena ha reiterat que l'únic govern que pot obrir un diàleg amb Catalunya és un que estigui format per Unides Podem i el PSOE.

stats