El debat d'investidura

Els comuns mantenen la distància amb el nou Govern però s'obren a sumar per "millorar la vida de la gent"

Albiach rebutja l'abstenció a la investidura d'Aragonès perquè l'acord amb JxCat no implica un "canvi d'etapa"

3 min
Jéssica Albiach durant la seva intervenció al ple d'aquest divendres

BarcelonaUna setmana després que els comuns trenquessin les negociacions amb ERC davant la falta de garanties que els republicans acabessin governant amb JxCat, Jéssica Albiach ha sortit al faristol de l'hemicicle del Parlament visiblement molesta i molt crítica amb l'estratègia seguida pels republicans en els últims dies. La líder d'En Comú Podem a la cambra catalana ha recriminat a Esquerra que es "plegués" a Junts per Catalunya pocs dies després d'haver assegurat que estava disposada a governar en solitari. "Quan vam asseure'ns a negociar amb vostès, ho vam fer amb tota la sinceritat del món, no sé vostès", ha dit Albiach a Aragonès. Els comuns s'han tornat a distanciar del Govern que presidirà d'aquí pocs dies Pere Aragonès, però no han rebutjat del tot la mà estesa del líder republicà: "Nosaltres mai ens posem de perfil quan es tracta de sumar majories i treballar col·lectivament pel bé de la gent".

Albiach no ha precisat, però, si això vol dir que s'obren a negociar uns pressupostos de la Generalitat, com ja van fer amb els del 2020, o si simplement és una porta oberta a donar suport a les mesures legislatives que considerin que responen a les polítiques transformadores que defensen. Albiach ha admès la necessitat de tirar endavant uns "pressupostos postpandèmia", però ara per ara al grup parlamentari no es plantegen tornar a asseure's a negociar uns comptes catalans, segons apunten fonts de la formació. Des del 14-F que els comuns avisen que se situaran a l'oposició si ERC governa amb Junts, i potser per això Aragonès ha qualificat de focs artificials la predisposició d'Albiach a col·laborar amb l'executiu en matèries concretes. "Dir que no ens posem de perfil quan es tracta de millorar la vida de la gent no és pirotècnia", ha dit després la líder dels comuns.

"Nosaltres no tenim una actitud hostil i no l'hem tingut mai, però on no ens trobaran és en el processisme", ha respost també Albiach a les crítiques que li havia llançat prèviament la diputada de la CUP Dolors Sabater. "Tampoc en la fantasia que és compatible el lliure mercat amb la justícia social", ha afegit. La distància marcada pels comuns amb el nou Govern també s'ha fet evident quan Albiach ha rebutjat la petició d'Aragonès perquè els comuns s'abstinguessin en la votació de la seva investidura com una manera de deixar la porta oberta per "bastir acords al Parlament" al llarg de la legislatura. I aquest cop no hi ha hagut fissures al conjunt de l'espai dels comuns com en el primer debat d'investidura, quan algunes veus van apostar per l'abstenció com una manera d'estendre la mà als republicans perquè giressin la mirada i s'obrissin a un pacte d'esquerres davant el desacord amb Junts.

La cap de files d'En Comú Podem ha argumentat que el vot contrari del seu grup vol representar el seu absolut rebuig a un Govern en què hi hagi JxCat. "Això no és un canvi de Govern, és un canvi de cromos. Perquè hi hagi un canvi d'etapa cal canviar acords, dinàmiques i polítiques", ha defensat Albiach. La diputada lila creu que el Govern entre ERC i JxCat "no és bo per a Catalunya" i ha insistit en un executiu d'esquerres, que creu que tard o d'hora arribarà. "¿No ens mereixem a Catalunya un Govern que generi il·lusió i credibilitat?", ha preguntat. Per això, també ha tornat a enviar un missatge al PSC: "Els vots són per posar-los a treballar, no per exhibir-los com un trofeu". Els comuns apostaven per un govern de coalició amb ERC –i també la CUP si volia entrar-hi– i el suport extern del PSC, però els socialistes posaven com a condició liderar-lo.

stats