Els comuns pressionen ERC perquè trenqui amb la "humiliació" de JxCat: "Amb nosaltres demà mateix hi hauria govern"

Aragonès emplaça el grup de Jéssica Albiach a sortir de la "zona de confort" i sumar-se a la "via àmplia"

3 min
Jéssica Albiach, líder d'En Comú Podem al Parlament, durant la seva intervenció al ple

BarcelonaLa tensió entre JxCat i ERC que fa dies que airegen els dos socis de govern l'han aprofitat aquest divendres els comuns per pressionar un cop més els republicans perquè girin la mirada: "Hi ha alternativa", ha dit Jéssica Albiach. La líder dels comuns al Parlament ha tornat a oferir els vots d'En Comú Podem al candidat a la investidura, Pere Aragonès, sempre que ERC trenqui amb el partit de Carles Puigdemont, a qui ha acusat d'"humiliar" els republicans en les negociacions per reeditar el govern de coalició. "Avui es torna a insistir en més del mateix, una fórmula que ja ha fracassat. Anem cap a una legislatura que tindrà una obsolescència programada", ha criticat Albiach només començar el seu discurs. De fet, ha lamentat que els republicans, de qui s'ha alegrat que guanyessin les eleccions per davant de JxCat, estiguessin "enmig d'un exercici d'humiliació de JxCat".

Davant les referències constants de diversos líders de JxCat i ERC d'intentar evitar que el nou Govern sigui un "altre Vietnam", Albiach ha refermat la tesi que si es repetia la mateixa fórmula de govern que la legislatura passada seria un "fracàs", i ha afirmat: "Començo a pensar que ens estan enviant cap a un Iraq en què va quedar tot arrasat". En aquest sentit, la diputada lila ha proposat al candidat a la investidura, Pere Aragonès, un govern en el qual no regnin "les malfiances i les punyalades".

Els comuns fa setmanes que van verbalitzar la seva proposta de govern, que passa per un executiu amb ERC i amb el suport extern del PSC. Un govern, però, que estaria en minoria. "Amb nosaltres, després d'aquesta investidura fallida, demà mateix hi hauria un Govern, un Govern amb lleialtat entre socis", ha assegurat, obviant, però, que tant els republicans com els socialistes es continuen vetant públicament. Tot i que havia demanat el suport dels socialistes i de compartir govern a l'Estat, Albiach no s'ha estat d'enviar-los un dard aquest divendres: "Amb qui volen retrobar-se? Són incapaços de retrobar-se amb cap partit del Parlament".

Rebuig a la "via àmplia" d'ERC

Els comuns han tornat a rebutjar la via àmplia que proposa ERC perquè no volen forjar cap estratègia de govern amb JxCat. De fet, tot i compartir bona part de les mesures de l'acord entre els republicans i la CUP, els comuns votaran en contra de la investidura d'Aragonès -tot i que hi havia veus que defensaven abstenir-se- perquè consideren que el que s'està votant en aquest primer debat és, a la pràctica, un govern del qual formi part JxCat. El partit de Carles Puigdemont, amb tot, ha demanat suspendre el segon debat d'investidura fins que no hi hagi un acord, evidenciant, així, les discrepàncies que hi ha encara a hores d'ara amb el partit d'Oriol Junqueras.

"Li estenc la mà per sumar-se a l’acord que hem signat amb la CUP", li ha respost Aragonès. El líder d’ERC no ha abandonat el marc mental del govern "de via àmplia", que afegiria els comuns als tres partits independentistes, malgrat que amb En Comú Podem ja fa moltes setmanes que es van acabar els contactes. "No s’ho poden mirar de lluny i dir que tot està molt malament. Han d’implicar-s'hi i sortir de la zona de confort", ha insistit el candidat a la investidura. "Soc molt perseverant", ha conclòs Aragonès, pensant en els futurs acords que podrien incloure els comuns, entre ells l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació que ha plantejat al matí, però també els plans de rescat social i econòmic.

Albiach, però, li ha replicat que el seu grup no "s'enroca": "Una cosa és sortir de la zona de confort i l'altra renunciar als nostres principis". A més, li ha recordat que els comuns defensen la llibertat dels presos i que ho han fet també des del govern espanyol, on han impulsat la reforma del delicte de sedició, que a hores d'ara el PSOE té paralitzada. Els comuns també han defensat la via de l'indult, però s'han mostrat més reticents amb la viabilitat d'una llei d'amnistia, perquè consideren que al Congrés no hi ha la correlació de forces perquè tiri endavant –tot i que també hi ha veus dins l'espai que hi són contraris.

Repetir l'aliança dels pressupostos

"No són un espectador que estan a les grades, han d'entrar a jugar, com ho van fer en els pressupostos", ha demanat Aragonès a Albiach. La líder dels comuns ha posat en valor l'acord de pressupostos aconseguit, però ha admès que gairebé es va fer "en contra" de JxCat i ha recordat que el partit de Carles Puigdemont va mostrar la seva oposició a punts de la reforma fiscal impulsada. A hores d'ara, els comuns no es plantegen negociar els comptes del 2021 amb el nou govern de la Generalitat mentre hi sigui JxCat. Fa dies que el partit que lidera Albiach al Parlament insisteix que, mentre ERC triï Junts, els comuns se situaran a l'oposició.

stats