JxCat demana a Aragonès que renunciï al segon debat d'investidura fins que no hi hagi un acord independentista

Aragonès rebutja la petició i afirma que hi ha "temps" per fer govern abans de la segona ronda

4 min

"Després de la votació d'avui, amb voluntat ferma de trobar un bon acord, que veiem possible en dies o setmanes, li demanem formalment que renunciï a la segona votació d'investidura fins que no hi hagi un acord independentista". Aquesta ha estat la proposta que el líder del grup de Junts per Catalunya, Albert Batet, ha llançat al candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, després d'anunciar que s'abstindrà i tombarà la seva elecció com a president de la Generalitat. Segons Junts, una manera de donar-se més temps per arribar a un acord, que no ha tardat a ser rebutjada per Esquerra, que creu que és possible un pacte abans de la votació en segona volta de dimarts.

"Tenim l’obligació, després d’un mes i 14 dies, de posar-nos d’acord. La situació d’urgència econòmica i social no admet demores. El covid no espera. Tampoc la repressió. I necessitem unes institucions fortes", ha replicat el vicepresident. A parer d'Aragonès, no només "no hi ha diferències insalvables" sinó que les que hi ha "són més petites que les que hi ha hagut en procediments d’investidura anteriors". Des d’ERC s’ha recordat de manera vehement els últims dies que ells han investit en el passat els candidats de JxCat i del PDECat sense escarafalls -com ha volgut recordar el vicepresident Aragonès-.

Batet s'ha compromès a seguir "treballant i negociant" per un acord els propers "dies o setmanes", deixant entreveure que Junts no es planteja d'entrada canviar el seu posicionament dimarts. "Sap que no hi haurà temps d'arribar a un bon acord per com estan anant les negociacions -l'ha advertit Batet-. Els desacords de tres anys no es poden resoldre en tres dies", ha resolt. A través de Twitter, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha criticat el discurs d'investidura que ha fet Aragonès afirmant que no ha vist "interès" a sumar el seu partit. "Plena disposició a seguir negociant amb lleialtat, respecte i discreció per donar sentit al 52% independentista", ha conclòs.

En la línia de les declaracions públiques de Junts fins ara, Batet ha demanat un govern "fort" i "estable" que duri tota la legislatura. "No volem un pacte només per a una investidura. No volem repetir errors del passat", ha resumit el president del grup parlamentari de JxCat. A parer seu, superar el 50% dels vots no pot ser "el mateix" que no fer-ho. "Hi ha d'haver conseqüències polítiques", ha insistit Batet, que també ha reclamat "concrecions" sobre el full de ruta independentista més enllà d'una taula de diàleg a la qual s'ha compromès a seure, però amb "escepticisme". A canvi, ha tornat a insistir en el Consell per la República com a "direcció aliada", la proposta de Junts per forjar la nova estratègia independentista. Aragonès no s'ha referit explícitament a l'ens que pilota Carles Puigdemont, més enllà de defensar un consens estratègic basat en el referèndum i "reconèixer" també la tasca de l'expresident a l'exili.

De fet, el candidat d'Esquerra s'ha compromès a assumir com a concreció una frase del programa electoral de Junts que passava per sol·licitar la intervenció de les institucions europees per fer un referèndum acordat. "¿Quina és la seva concepció de l'1 d'Octubre?", li ha replicat Batet a Aragonès, interpel·lant-lo sobre el nou referèndum que inclou com a objectiu el preacord d'Esquerra i la CUP. "Què hi haurà de diferent respecte a l'1-O?", s'ha preguntat, i ha augurat que una nova consulta unilateral es trobaria amb els mateixos problemes que l'1 d'Octubre. En aquest sentit, ha dit que només substituirien el "mandat" del referèndum del 2017 per un de pactat amb el govern espanyol.

Malestar per prioritzar la CUP

Si alguna cosa ha traspuat del discurs de Batet és el malestar de Junts per com ha enfocat la negociació Esquerra. S'ha queixat que els volen fer comprar el preacord que els republicans han tancat amb els cupaires sense haver-lo cuinat. "És una mica estrany pactar primer un programa de govern amb qui ha de ser soci parlamentari [CUP] i no amb el soci amb qui s'ha de fer govern", ha expressat Batet, que ha instat Esquerra a arribar a un "bon acord" primer amb ells per evitar un "Vietnam" i "malfiances" en una nova coalició.

El president del grup parlamentari s'ha permès la ironia per exemplificar el que creu que està fent Esquerra: "Vostès ens han parat la taula, ens han posat els coberts, ens han dit el que havíem de menjar i que, a sobre, la factura és aquesta". "Els hi diem que no, que parem la taula conjuntament i decidim el que volem primer i farem després [...]. Això no es fa des de la imposició ni la submissió", ha acabat.

Batet ha expressat també les seves reticències amb el model econòmic que esbossa l'acord entre republicans i CUP. "Pretendre que ara tot sigui sector públic és un error", ha afirmat, i ha destacat que "reforçar els serveis públics no és el mateix que reforçar el sector públic". Segons el president del grup parlamentari, el "pressing Junts no funciona". "Volem un bon acord i aprendre dels errors del passat", ha acabat, dirigint-se a Aragonès.

Els arguments de Batet, però, no van convèncer a la portaveu republicana, Marta Vilalta, que en el seu torn d'intervenció va apujar el to. "Vostès han bloquejat l'acord", va criticar Vilalta, demanat-los que "no s'abstinguin de la seva responsabilitat" i canviïn el sentit del seu vot, almenys de cara a dimarts. "Ens deixarem totes les hores que siguin possible", ha acabat.

"La unitat no es predica, es practica", va dir la portaveu del grup parlamentari, insistint que Catalunya necessita un "president i un govern amb funcions plenes". I va acabar: "Els que no faran possible la unitat avui del 52% seran vostès, els de Junts per Catalunya".

Una mostra de la distància entre els dos partits que fa pensar que difícilment hi haurà un pacte de govern abans de la segona volta.

stats