Els comuns s'erigeixen en garantia d'un govern d'esquerres que barri el pas a l'extrema dreta

Iglesias reivindica la coalició estatal malgrat les contradiccions i defensa que el canvi també es traslladi a la Generalitat

3 min
Pablo Iglesias i Jéssica Albiach aquest dissabte a Santa Coloma de Gramenet

BarcelonaEls comuns han triat Santa Coloma de Gramenet per fer el seu acte central de campanya i apel·lar al votant d'esquerres perquè surti a votar en massa per barrar el pas a l'extrema dreta. "Que ni un sol vot de gent honesta i de gent d'esquerres es quedi a casa, perquè sabem que els de Vox hi aniran tots", ha avisat la candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach. El partit s'ha volgut plantar aquest dissabte en aquest municipi metropolità per intentar esgarrapar vots de la gent treballadora en un municipi que fa anys que és feu del PSC i on governa Núria Parlón. "La Santa Coloma del PSUC i de la lluita antifranquista i antifeixista", ha reivindicat només començar l'acte la número tres de la candidatura, Jéssica González, referint-se al partit nascut durant la Guerra Civil i del qual volen heretar el llegat. El primer alcalde d'aquest municipi després de la restauració de la democràcia, Lluís Hernández, va ser precisament d'aquesta formació.

"El malson per Abascal i la seva colla és que hi hagi un govern d'esquerres i progressista", ha insistit Albiach, que ha assegurat que el vot per En Comú Podem "val triple": la candidata ha presentat la seva candidatura com "l'alternativa a un govern de JxCat i ERC" per fer polítiques d'esquerres i, especialment, per "barrar el pas a l'extrema dreta". En aquest sentit, Albiach ha avisat que permetre que Vox creixi és deixar "espai a l'odi i la por": "Un Govern d'esquerres és el millor aturador contra l'extrema dreta". A la tarda, des de Lleida, Albiach hi ha insistit i ha presentat els candidats ultres com a "energumens". "A Lleida ens juguem tenir un diputat antifeixista com Jaume Moya o tenir un energumen de Vox", ha assegurat. A banda de Vox, al matí la candidata tampoc no s'ha estat de tornar a carregar contra JxCat i contra el seu número tres, Joan Canadell, a qui ha atacat durant tota la campanya presentant-lo com un representant del "nacionalisme excloent" i la "xenofòbia". "Que es preparin per deixar el Palau de la Generalitat", ha afirmat.

Iglesias entra en campanya per reivindicar la coalició

A Jéssica Albiach l'ha acompanyat aquest dissabte el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, que ha reivindicat l'executiu de coalició estatal malgrat les discrepàncies que sorgeixen dia sí dia també amb el PSOE. Iglesias ha admès "tensions" en el si del consell de ministres per tirar endavant mesures com la prohibició dels desnonaments o allargar els ERTO. Malgrat tot, el vicepresident espanyol ha erigit Unides Podem com el garant que s'hagin tirat endavant polítiques socials com aquestes o que s'estiguin treballant normatives com la llei de l'habitatge, que encara no ha prosperat per discrepàncies amb els socialistes. "És una qüestió de lleialtat, vam firmar amb el PSOE que s'abaixaria el preu del lloguer", ha afirmat Iglesias. Alhora, ha enviat un missatge a la vicepresidenta Carmen Calvo en defensa de la llei per les persones transexuals que impulsa la ministra d'Igualtat, Irene Montero. "En un govern de coalició la lleialtat és sempre amb l'acord que el fa possible", ha insistit.

Pablo Iglesias i Jéssica Albiach aquest matí a l'acte de Santa Coloma de Gramenet

Iglesias ha tornat a avisar que l'exministre i candidat del PSC, Salvador Illa, no és garantia de tirar endavant polítiques d'esquerres perquè té al darrere el suport de molts poders mediàtics que el "pressionen" perquè no posi en dubte determinats privilegis econòmics. Una idea que ja va llançar abans de la campanya i que ha anat repetint els últims dies. "Dir la veritat tindrà conseqüències sobre qui la diu, però jo estic dient la punyetera veritat", ha clamat. Per això Iglesias ha demanat al votant d'esquerres que "reflexioni" sobre la papereta que triarà el 14-F.

Al míting també hi ha participat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha acompanyat Albiach en els principals actes de l'última setmana. Els comuns no han renunciat a explotar la seva figura durant una campanya en què el principal repte de la formació ha estat donar a conèixer i fer visible la candidata, Jéssica Albiach, que partia amb uns índexs molt baixos de notorietat. Colau ha reivindicat la tasca de Barcelona en Comú a l'Ajuntament per fer creïble que En Comú Podem porti el canvi a la Generalitat. Ha posat en relleu la comercialitzadora elèctrica pública, així com també el dentista públic.

Pablo Iglesias no és el primer representant del govern espanyol que s'implica en la campanya dels comuns. Fa una setmana ja ho va fer el ministre d'Universitats, Manuel Castells, i aquest divendres la ministra d'Igualtat, Irene Montero. Aquest diumenge també serà a Catalunya el ministre de Consum, Alberto Garzón, i la setmana que ve, la ministra de Treball, Yolanda Díaz. Tots ells ja la setmana passada van gravar un vídeo de suport a Albiach. "Hem començat la campanya amb molta música i molt de flow", ha dit Jéssica González. Aquest dissabte, però, l'acte ha estat auster, sense públic, i el silenci s'apoderava de les transicions entre els parlaments dels dirigents i candidats liles.

stats