Política 20/07/2021

Condemnen a tres anys de presó el Petit Nicolás per fer-se passar per un alt càrrec

A principis de juny el jove ja va ser condemnat a un any i nou mesos de presó per falsificar un DNI

ARA
3 min
El Petit Nicolás en una imatge d'arxiu

BarcelonaFrancisco Nicolás Gómez Iglesias, conegut com el Petit Nicolás, ha estat condemnat a tres anys de presó per haver-se fet passar per un càrrec relacionat amb la vicepresidència del govern espanyol i la casa reial en el seu viatge a Ribadeo (Lugo) per reunir-se amb el president d'Alsa l'agost del 2014. En la sentència, avançada per l'agència Efe, l'Audiència Provincial de Madrid el condemna a nou mesos de presó com a autor d'un delicte d'usurpació de funcions públiques amb l'atenuant analògic d'anomalia psíquica i dilacions indegudes, i a dos anys i tres mesos per un delicte de suborn actiu, en el qual concorren els mateixos atenuants. En canvi, el Petit Nicolás ha estat absolt dels delictes de falsedat i de malversació de fons públics de què també l'acusava la Fiscalia, que li demanava un total de set anys de presó. El jove sí que haurà d'abonar el terç dels costos processals. La defensa recorrerà la sentència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el text el tribunal declara provat que el Petit Nicolás "pateix un trastorn de la personalitat amb característiques narcisistes i trets immadurs, així com un trastorn adaptatiu amb simptomatologia ansiosodepressiva, una situació que li condicionava la percepció de la realitat i limitava lleument les seves facultats cognitives". "Es tractava d'una persona que s'havia anat introduint en determinats cercles rellevants, tant polítics com de l'activitat mateixa de l'Estat, com empresarials", afegeixen els magistrats en la sentència. Precisament, en la seva declaració en el judici, el condemnat va explicar que no pretenia fer-se passar per una autoritat sinó que només fingia ser una persona important per sentir-se "poderós".

El tribunal considera que la finalitat del viatge era fer-se passar per una "persona important" i per això va concertar una entrevista amb l'empresari Jorge Cosmen Menéndez-Castañedo, president de l'empresa Alsa. De tota manera, els jutges admeten que no consta quin era el "motiu específic" pel qual va fer això. El Petit Nicolás es va presentar el 13 d'agost davant l'empresari "amb el càrrec d'enllaç entre vicepresidència del govern i la casa reial", un càrrec que no existeix. Per donar-hi versemblança, el jove es va fer acompanyar d'un agent de la policia municipal de Madrid –que ha estat condemnat a tres anys de presó per un delicte de suborn– i a qui li va explicar "el seu propòsit per fer-se passar per un determinat personatge rellevant i li va sol·licitar que conformés un determinat servei de protecció".

Trucades a Ribadeo

El Petit Nicolás va trucar a la policia municipal de Ribadeo per anunciar l'arribada de la comitiva, així com a la presidència del Club Nàutic de Ribadeo "amb la finalitat que es fessin les gestions per possibilitar l'aparcament dels vehicles que pretenia desplaçar". També va trucar a un restaurant del port esportiu per anunciar "la presència d'una determinada persona important". Al viatge també se'ls va unir un policia municipal de Torrijos –que ha estat absolt.

El tribunal creu que no ha quedat acreditat que per als vehicles que es van utilitzar per desplaçar-se fins a Ribadeo es fessin servir acreditacions del ministeri de l'Interior, i per això se l'exculpa del delicte de falsedat. Tampoc creu que l'agent de la policia municipal de Madrid utilitzés material de l'Ajuntament de Madrid.

La condemna que ha rebut aquest dimarts el Petit Nicolás és la segona de la seva vida. A principis d'aquest mes de juny, l'Audiència Provincial de Madrid també li va imposar un any i nou mesos de presó per falsedat documental per falsificar un DNI perquè un amic li fes l'examen de selectivitat l'any 2012. Fa quatre anys, el 2016, en canvi, va ser absolt per un delicte d'injúries i calúmnies contra el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

stats