Política 23/07/2016

Santi Vila renuncia a presidir el consell nacional del PDC i deixa via lliure a Mercè Conesa

Cap dels dos aspirants ha arribat al 50% dels vots, fet que obliga estatutàriament a una segona volta. L'alcaldessa de Sant Cugat ha arribat al 49,44% dels sufragis i el conseller de Cultura s'ha quedat amb el 42%

Oriol March
2 min
Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona

BarcelonaDesenllaç d'infart a la presidència del consell nacional del Partit Demòcrata Català (PDC). Mercè Conesa ha guanyat la partida, però no ha arribat al 50% dels vots. L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona s'ha imposat al conseller de Cultura, Santi Vila, amb un 49,44% dels vots per davant del 42% del seu rival, que finalment s'ha retirat. Això deixa via lliure a la seva contrincant. Joan Vila, tercer aspirant, ha obtingut un 8% dels vots. Tots tres parlaran del desenllaç, tenint en compte que si cap rival arriba al 50% s'ha de fer una segona volta. La nova direcció estudiarà l'escenari a partir de dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Conesa, que forma part del sector socialdemòcrata i és propera a Josep Rull, era un dels noms que sonava amb força per formar part de la direcció, però finalment va optar per presidir el consell nacional. En una entrevista a l'ARA aquest dimecres, Conesa va assegurar que pretenia que la seva "família" al partit havien de ser les "bases", no cap corrent específic.

Al llarg de l'última setmana, Vila i Conesa han fet campanya per tot el territori. Segons diverses fonts de la direcció, el conseller de Cultura comptava amb "més suports" fora de Barcelona que no pas l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès. La victòria de la dirigent nacionalista, de fet, s'ha estructurat al voltant de les comarques barcelonines. L'equip del conseller es va queixar, en privat, del suport que va rebre Conesa de la sectorial de Territori de Convergència, propera a Rull, que és el conseller del ram.

En canvi, l'equip de Conesa havia lamentat en campanya que Vila era el candidat "oficialista", en la mesura que havia rebut el suport de destacats dirigents com Francesc Homs, Albert Batalla o també el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

stats